Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

COVİD-19 konusundaki efsaneler

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.03.2020 00:02

Merhaba değerli okurlarım.

     Son haftalarda gündemin neredeyse tek konusu haline gelen yeni Corona virüs enfeksiyonu hakkında ortaya atılan şehir efsanelerine cevap  olarak Dünya Sağlık Örgütünün bazı uyarıları var :
1. Bugüne kadar elde edilen kanıtlar bu virüsün sıcak ve nemli havalarda da bulaşabileceğini göstermiştir. 

2. Sıcak su ile banyo yapmak bu virüse karşı etkili değildir. Sağlıklı bir insanın vücut ısısı banyo yapılırken kullanılan suyun ısısından bağımsız olarak 36,5 – 37 C arasındadır.

3. El kurutma makineleri bu virüsü öldürmede etkili değildir.

4. Ultraviyole lambaları cildin zarar görmesine neden olacağı için virüsleri öldürmek için kullanılmamalıdır.

5. Termal kameralar yeni Corona virüs enfeksiyonu nedeniyle ateşi yükselmiş kişilerin belirlenmesinde etkilidir. Enfekte olan ama henüz ateşi yükselmemiş, yani 2-14 günlük kuluçka döneminde olan kişilerin belirlenmesinde işe yaramazlar.

6. Vücuda alkol veya klor püskürtmek, vücuda girmiş olan virüsleri öldürmez, göz ve ağız mukozalarına zararı olur.

7. Zatürre için kullanılan Pnömokok aşısı ve Hemofilus İnflüenza Tip B aşıları yeni Corona virüse karşı koruma sağlamaz. Bu virüs o kadar yeni ve yabancı bir kimlikle ortaya çıkmıştır ki henüz kullanıma hazır aşısı yoktur.

8. Soğuk hava ve kar bu virüsü öldürmez. Sağlıklı bir insanın vücut ısısı dış ortamın ısısına veya hava durumuna bağlı olmaksızın 36,5 -37 C arasındadır.

9. Burnu tuzlu su ile temizlemenin yeni Corona virüsten korunduğuna dair bir kanıt yoktur. Tuzlu suyun burna çekilmesi ile basit bir virütik enfeksiyon olan soğuk algınlığının daha çabuk iyileşeceğine dair çok az kanıt vardır.

10. Sarımsak bazı antimikrobik özelliklere sahip olan yararlı bir besin olsa da Corona virüse karşı koruyucu olduğuna dair kanıt yoktur.

11.Yeni Corona virüs sadece yaşlıları değil gençleri de etkileyebilir. Yaşlılar ve kronik hastalıkları olan kişiler bu virüse karşı daha savunmasızdır.

12. Antibiyotikler virüslere karşı etkisiz oldukları için koruma veya tedavi amacıyla kullanılmazlar.

     Özetle belirtmek isterim ki :

1. Ellerin sık sık yıkanması, elin ağız, burun ve gözlere götürülmemesi hastalığın bulaşmasını önlemenin en emin yoludur.

2. Evde kal çağrılarına sıkı sıkıya uyulmasıyla hastalığın yayılma zinciri kırılacak, salgının yayılma hızı düşecek ve ulusça rahat bir nefes alacağız. 

     Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.