Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Corona Virüsü

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2020 00:00

Dünya'da binlerce kişinin ölümüne yol açan,insanları tehdit eden Corona (Korona) virüs ilk defa 29 Aralık 2019'da Çin'in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide görüldü, aynı günlerde bu marketi ziyaret eden çok sayıda kişi aynı şikayetlerle hastaneye yatırıldı.

Çin'de Hubei eyaletine bağlı 11 milyon nüfuslu Wuhan şehrinden bildirilen olgunun da bugüne kadar hiç görülmemiş yeni bir Coronavirüs ile enfekte olduğu saptanmıştır. 2019-nCoV olarak adlandırılan bu virüsün de SARS-CoV ve MERS-CoV gibi bir zoonotik enfeksiyon yani hayvanlardan insanlara bulaşan sonu ölümcül olan bir virüstür.

virüsün sebep olduğu ölümlerin sayısı giderek artıyor. Coronavirüs Çin  başta olmak üzere  Abd , İran , İtalya ve avrupa'nın birçok ülkesinde görüldü.

Henüz Türkiye'de görülmedi çok şükür.

Belirtileri Nelerdir : Ateş, öksürük ve nefes alma zorluğu şikayetleri olanların derhal doktora başvurmaları şart. Şu an için bilinen, enfekte olgularda öksürük, yüksek ateş ve solunum güçlüğü yakınmaları olup, ağır olgularda solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve hayatı tehdit eden multi organ yetmezliği gelişebilmektedir. Bulaşma Yolu Nedir: Wuhan şehrinde başlayan bu enfeksiyonun muhtemelen deniz ürünleri ve çeşitli vahşi hayvan et ürünlerinin de satıldığı pazardan insana bulaştığı düşünülmektedir. Şu an hastalığın insandan insana bulaştığı kanıtlanmıştır. Bulaşma şu ana kadar yoğunlukla hasta ile aynı ailede ya da ortamda bulunanlarda ve damlacık önlemlerini almayan sağlık çalışanlarında görülmüştür. Bulaşma genellikle hasta kişinin öksürmesi ve aksırması sırasında oluşan damlacıklarının 1 m’ye kadar yakın temasta ve korunmasız kişilerin solunum yollarından girmesi ile olmaktadır.

Korunma yöntemler :  Hastalıktan korunmak için geliştirilen bir aşı henüz bulunmadı, Korunmada şimdilik en etkili yöntem hasta kişilerle temas etmekten kaçınmaktır. Solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda virüsün insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında sadece 2019-nCoV'tan değil, diğer tüm solunum virüslerden korunmak için kalabalık ortamlardan uzak durulması, ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temastan sonra ellerin yüze, buruna, ağıza ve gözlere temas ettirilmemesine dikkat etmek gerekiyor. Diğer yandan vücudun bağışıklık sisteminin üst düzeyde tutmak dengeli beslenme, Et, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilmesinin önemli olduğu,Düzenli uyku, stresten uzak durmak, egzersiz yapmak, hijyen kurallarına uymak, sigara ve alkolden uzak durmak hastalıktan korunmak için oldukça önemli. Diğer yandan son 30 gün içinde Çin'e bizzat seyahat eden ya da seyahat etmiş biriyle yakın teması olan kişilerin ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olduğu takdirde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.Bilim insanları corona virüsünün tedavisi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Antibiyotiklerinin etki etmediği bu hastalık için Rus, Çin ve ABD’li yetkililerin aşı çalışması yürüttüğü biliniyor. Hastalık için bir aşı geliştirilse bile bu aşının insanlar üzerinde kullanılması için en az 6 aya ihtiyaç gerektiği biliniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.