Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklar ve kentlilik bilinci

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2015 01:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2015 01:32

Hafta içi velilik vazifemi yapmak üzere Yıldırım'daki Makbule Atadan Anaokulu'nun bahçesinde yerimi aldım. Okulda minik kızımın da yer alacağı bir etkinliğin yapılacağı bilgisi ve okul yönetiminin davetiyle bu programı izlemek için yola koyulmuştum ancak içerik hakkında çok da bilgim yoktu. Kızımın da içerisinde bulunduğu bir grup öğrencinin programda Bursaspor forması giyerek arzı endam edeceğini bilmenin hoşnutluğu olsa da, sıradan bir gösteri olacağı ön yargısıyla girmiştim okulun bahçe kapısından.

 

"Bursa'da değerlerimle büyüyorum"

Diğer velilerle birlikte etkinliğin başlamasını beklerken içerik hakkında da bilgi edinmeye başlamıştık. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu yıl okul öncesi eğitim programına özel olarak bir proje geliştirmiş. "Bursa'da değerlerimle büyüyorum" adıyla başlatılan proje kapsamında sıra bizim miniklerin okulunda yapılacak etkinliğe gelmiş.

Sıradan bir etkinlik beklentisiyle yerimi aldığım program başladığında ne kadar yanıldığımı ve istenildiği takdirde bir devlet okulu tarafından da nasıl başarılı bir organizasyona imza atıldığını gördüm. Program oldukça detaylı bir şekilde düşünülmüş ve ciddi bir emek sarf edilmiş. Çocuklara Bursa ile ilgili ne varsa öğretmek için uğraşılmış. 

 

Miniklerin defilesi

Etkinliğin en renkli aşaması minik öğrencilerin modelliğinde gerçekleştirilen defileydi. Çok sayıda yerel kıyafetin tanıtıldığı defilede, Bursa havlusu ve bornozu da unutulmamış. Bursa'mızın belki de en büyük marka değeri olan Bursaspor'un da hatırlatıldığı defilede, çocuklar ve öğretmenleri Bursaspor formasıyla izleyicileri selamladı. Fonda Bursa'ya dair müziklere yer verilen programda çocuklar, şarkıcı Haluk Levent'in Bursalıyız şarkısı eşliğinde Bursaspor forması ve bayraklarıyla izleyicileri selamlarken, arkadaşlarını izleyen diğer minikler hep birlikte şarkıya eşlik etti. Hele kalabalık arasında tombul yanaklı bir çocuk vardı ki, Bursalıyız nakaratını öyle yürekten bağıra bağıra söylüyordu ki, o anda gidip sarılasım geldi.

Defilenin finalinde ise, minik öğrenciler mehter takımı kıyafetleriyle sahneye çıkınca çok güzel bir görüntü oluştu. Bursa'ya ve milli değerlerimize dair kıyafetlerin içinde tüm masumiyetleriyle boy gösteren çocukları izlemek inanın adeta insanın ruhunu yıkıyor.

 

Bursa'nın sembolleri

Çocukları izledik adeta arındık diye düşünüp mutlu bir şekilde oradan ayrılmaya hazırlanırken "Bursa'da Değerlerimle Büyüyorum Sergisi" için davet eden anonsu duyduk. Okulun etkinlik salonuna girdiğimizde ise gözlerimize inanamadık. Bursa'nın en önemli sembollerinin birbirinden güzel 3 boyutlu maketleri karşılıyordu bizi. Bazı veliler çocuklarıyla birlikte ödevlerini gerçekten çok iyi yapmıştı. En çok maketi yapılan sembollerimiz ise; Yeşil Türbe, teleferik, Tophane Saat Kulesi ve Bursa evleriydi. Karagöz ile Hacivat, yerel eşyalar ve kıyafetler de titiz bir çalışmanın sonucunda izlenime sunulmuştu.

Yeri gelmişken belirtmeliyim ki, sembollerimizin yer aldığı sergide hiç kimse laleyi tercih etmemişti. Hangi lale mi? Hani şu bizim Bursa logosuna iliştirilen lale. O logoyu yapanlar mutlaka bu sergiyi gezmeli. Eminim sadece bu sergi bile onlara Bursa hakkında bir şeyler anlatacaktır.  

 

Bu etkinliklerin önemi

Bir anaokulunda şahit olduğum ve Bursa'da onlarcasında da tekrarlandığını sandığım bu tarz etkinlikler şehrimizin geleceği için çok önemli. Bu projeyi ortaya çıkaran İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzü tebrik ediyorum. 'Ağaç yaşken eğilir' misali bu yaşlarda kentlilik bilinci aşılanacak yeni nesiller emin olun Bursa'ya ve Bursa'nın değerlerine bizden çok daha iyi sahip çıkacaktır. Adeta 72 milletin harmanlandığı bu kadim şehirde, bugüne kadar çok konuşulan ama icraat bakımından hep havanda su dövülen 'kentlilik bilinci' ancak bu tarz çalışmalarla hayata geçirilebilir. Bu şehre aidiyet oluşturmak isteyen büyüklerimiz de, hemşehri derneklerinde yapılan sonuçsuz konuşmalar yerine bu tür etkinliklere yönelmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.