Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuk gelişiminde ebeveyn rehberliği

Yazının Giriş Tarihi: 30.05.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2020 00:00

Mesleğim gereği yıllardır  farklı ailelerle ve çocuklarla birlikteyim. Birbirinden farklı özellikleri olan çocuklar ve farklı kültür ve yapılara sahip aileler tanıdım ve onlarla çalışma fırsatını buldum. Her ailenin beklentisi farklıydı elbette… Çocuklarla çalışmanın verdiği öğretinin dışında her çocuğun özelliği ve ilgilenilmesi gereken tarafları tecrübeme tecrübe kattı.

Bu durumda aileler genellikle çocuklarla evde yüz göz olmanın verdiği gevşek tutumun hakim olduğundan ve bu konuda nasıl davranmaları gerektiğini bilmemekten yakınıdı. Elimizden geldiğince desteklemeye çalıştık. Ancak genel olarak duyduğumuz ve çoğu ailenin problem yaşadığı konuydu bu.

Kıyafet seçimi, yemek seçme, sosyal ortamlardaki davranışlar ve evdeki hakimiyet ile ilgli bazı önerilerim olacak.

Çocuğunuz ile aranızdaki otoritenin dengesi

Bazı ailelerde çocuklar ebeveynlerden korkar. Sözüm ona bir bakış bile bir çok şey ifade eder. Kimi ailelerde otorite çocuk olur ve bu durumda ebeveynler çocuklardan korkar. Hangisi mi ? Elbette hiç biri. Doğru olan herkesin bulunduğu rolün sorumluluklarını bilmesinden geçer. Çocuklar ailesine güvenmek ister. Ebeveynlerin doğru kararları ve aldığı kararlardaki kararlı ve net tutumu çocuğun gelişiminde önemli rol oynar.  Ailede otorite dengesi kurulması isteniyorsa anne ve baba aldığı kararlara bağlı olmalı ve buna sadık kalmalıdır.

Empati kurmayı öğretme

Çocuklar için Empati kavramı küçük yaşlarda soyut kalır. Ancak bunu dramatize olarak çocuğun anlaycağı şekilde yaşantıyla gösterirsek başarılı oluruz. Empati kavramından önce çocuğa kendini rahatça ifade edebilmeyi öğretmeliyiz. Sonrasında insanların haklarını, haksızlıklara karşı kendilerini koruyabilmeyi ve savunabilmeyi ve sonrasında başkasının yerine kendini koyabilmeyi. Bu kişilik gelişimi için çok önemli bir noktadır.

Sosyal ortamda doğru davranışlar

Çocuklara doğru davranışları ezber ile ve öğütler ile değil, yaşadığı ortamda deneme yanılma yöntemiyle öğretiriz. Çünkü onlar daha somut kavramları algılarlar. Ancak bu durumda aileler olarak fazla korumacı davranabiliyoruz. Bir Çocuk hızlı koşarken düşeceğini yaşarsa daha dikkatli olur. Çünkü bu konuda deneyim sahibidir ve acıyla yüzleşmiştir. Ancak ‘’koşma düşersin, oraya gitme çarparsın!’’ gibi olumsuz cümleler pek etkili olmaz ve çocukta yaşayarak öğrenmeyi durdurur. Çocuğa olumlu uyaranlarla seslenmeliyiz. ‘’Bu biraz tehlikeli olabilir. Canın acırsa üzülebilirsin’’ gibi. Çocuklarınız ile mutlaka evden çıkmadan önce gideceğiniz ortam ile ilgili belli anlaşmalar yapmalı bilgiler vermelisiniz.

Çocukların seçim yapmasına fırsat tanıma

Çocuklar özellikle sosyal çevreye katılmaya başladığında kendisine daha özen gösterebilir ve kıyafetlerini kendi belirlemek isteyebilir. Genelde bu konuda aile ile çatışmaları sonucunda inatlaşmalar başlar. Çocuklara bu konuda fırsat tanımalı, kendi giyeceklerine kendilerinin karar vermesini sağlamak en doğrusu. Ancak zaman zaman mevsime uygun ya da mekana uygun giysi seçmediklerinde sorun yaşanabiliyor. Bu durumda çocuğa seçenek sunmalı ve iki seçenekten birine karar vermesini istemelisiniz. Sonuçta hangisini seçerse onu giydirin. Çocukların karar verebilme becerisini kazanması için bu önemli aksi durumda kendini yetersiz hissetmesine neden olursunuz.

Yemek saati eziyet olmasın

Yemek saatini iki tarafıda yıpratmadan çözebilmenin yolları var. Beslenme konusunda çocuklara duyduğumuz ve hissettiğimiz endişelerimizi geçirmemek en başta yapmamız gerekenlerden… Ailelerde yemek saatleri ve düzeni çalışma koşullarına göre farklılaşabiliyor. Hafta sonları bunun için biçilmiş kaftan. Sizinle birlikte kahvaltı ve öğle yemeği yemek çocuklarınızı mutlu edecektir. Çocuklarında bir damak tadı olduğunu unutmamalı ve onlara bu konuda saygı duymalıyız. Sevmedikleri yiyecek için 3 kaşık kuralı koyabilirsiniz. Ancak bu herkes için geçerli. Önemli olan rol model olmak. Çocuklar sevmediği, beğenmediği yemekten 3 kaşık alıp bırakabilir. Zamanla tattığı ve reddettiği yemekler onlara alışık oldukları bir tat olarak gelecektir.

Çocuklar bizden sadece tecrübe anlamında gerideler.Onlarda bir birey ve hakları var. Bunları unutmamamız ve onlara saygı duymamız gerekli. Bu durum onları özgüvenli, haklarını savunan ve kendini doğru ifade edebilen bireyler yapar.

Sevgi dolu ve herşeyi saygı çerçevesinde çözebilen ailelerin çoğalması dileğiyle…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.