Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğunuzun Gelişimini Takip Ediyor Musunuz?

Yazının Giriş Tarihi: 18.07.2020 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.07.2020 00:03

Çocukların sağlıklı şekilde gelişip gelişmediklerini gözlemlemek kadar, yaş düzeyine uygun gelişme gösterip göstermediğini test ederek değerlendirmek de önemlidir. Çocukların sağlıklı gelişimini değerlendirmek için gözle görünür bir gelişim sorunu olmasına gerek yoktur. Bazen bazı detaylar ebeveynlerin gözünde kaçabilir. Bu durumda çocuğun gelişimsel olarak geride yada ileride olması halinde, anne babada doğru yönlendirilmelidir.

            Çocukların gelişimlerini takip edebilmek için yapılan gelişim testleri vardır. Sadece bir sorun olmasına gerek yoktur. Gelişiminin yaşına göre normal seyrinde olup olmadığını, kazanmış olduğu tutum ve becerileri belirlemek içinde bu testler uygulanılabilir.

            Gelişim testleri belli alanlarda gerçekleştirilir ve zeka testi ile aynı değildir. Gelişim testleri doğum itibariyle yapılabilir ancak zeka testleri 6 yaşından sonra yapılır.


Gelişim testi uygulanırken 5 alan dikkate alınır.


1. Motor gelişim
2. Sosyal-duygusal gelişim
3. Dil gelişim
4. Bilişsel gelişim
5. Özbakım gelişimi

Tüm gelişim alanları için birebir uygulama yapılır. Sadece özbakım becerisini değerlendirirken ebeveynlerden bilgi alınır. Bu çalışma yapılırken gün/ay/yıl olraka hesaplama yapılır ve bu zaman dilimine göre onldan beklenen becerileri yapıp yapamadığı incelenir.

            Test yapılırken çocuğun kendi yapabildiği yada yapamadığı beceri yardımsız ve desteksiz olarak değerlendirilir. Sadece çocuklara sözel yönergeler verilir ve yönergeleri doğru uygulayıp uygulamadıkları izlemlenir. Bu sırada ebeveynler orada bulundurulmaz çünkü anne babanın çocuğa zorlanmaması için sorulara önceden cevap verme çocuğa yardım etme eğilimi vardır. Eğer çocukta bir endişe yada kaygı var ise ve performansını etkilemeyecekse bu durumda aileden biri odaya alınabilir. Aile mimikleriyle ve davranışları ile çocuğun dikkatini dağıtmamalıdır ve bu konuda önceden uyarmalıdır.

            Gelişim testleri çocukların yaş düzeylerinin uygun olduğu davranışlara, beklenen becerilere sahip olup olmadığını belirler. Yani her yaş çocuğuna uygulanan test onlardan beklenen becerilere göre olmalıdır.


           Gelişim testi 6 ayda bir periodlarda tekrarlanır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.