Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğun oyun arkadaşı

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2020 00:01

Oyun oynamak çocukların yaşamı anlamada, çevresini farketmede kullandığı en önemli araçlardan biridir. Çocukların oyun ile öğrendikleri kadarını en iyi eğitmenlerle çalışsak yada kendimiz çabalasak bile kazandıramayız.

Fakat çoğu çocuk oyun zamanı kendisine eşlik edilmesinden hoşlanır. Bu kimi zaman arkadaş kimi zaman kardeş olabilir. Ancak zaman zaman ebeveyn ile oynanan oyunlar hepsinden daha kaliteli zaman geçirmesine neden olur. Şöyle bir detayda var ki, anne babanında çocukla oyun oynamaktan zevk aldığını belli etmesi bu zamanın çok daha verimli geçmesine olanak tanır. Ailelerin oyunu çocuğu oyalamak yada zorunlu bir iş olarak görmesi bu verimliliği azaldır ve çocuğun şevk duymamasına neden olur.

Çocukların bazıları bireysel oyunları tercih ederken, çoğu grup oyunlarından daha keyif alırlar. Oyunu çocuğumuz için verimli ve öğretici hale getirmek biraz bizim tutumlarımız ve desteğimizle olabilir. Bu konuda amacınız çocukların bilgi ve birikim hazinelerini olabildiğince gerekli şekilde geliştirmek olmalı. Oyun anı çocuğu en çok  gözlemleyebileceğiniz andır aynı zamanda. Ancak ebeveynin bu konuda istekli olması önemlidir.


Peki onlar için neler yapabiliriz ?

Çocuklarınızı oyuna davet edin. Her zaman kendisinin zorla çağırması onun motivasyonunu azaltır. Çocuklarınız ile gerçek alanlarda oyun oynamaya çalışın. Nesnesiz oyunlar kurmayın. Çocukları oyun kurarken özgür bırakın zaman zaman kurallı oyunlarda oynanabilir ancak genelde hayal gücünü kullanabilecekleri oyunlar tercih edin. Çocuklar kazandığında ya da kaybettiğinde nasıl davranması gerektiği ile ilgili sizi rol model alacaktır bu yüzden hırslı davranmamanız önemli. Oyun sırasında keyif almanız çocuğunda keyif almasını sağlar. Kyif almayan ve şevkle oynamayan oyun arkadaşından hoşlanmazlar. Okullardan gelen ödevler çocukların oyun materyalleri değildir, bunlar yerine ve bunların dışında oyun zamanları ayırıp kaliteli zaman geçirin. Çocuklarınızı akranlarıyla oyun oynarken gözlemlemeniz, onun hakkında bir çok bilgiye ulaşmanız demektir. Unutmayın!!! Çocuklar oyun oynarken birbirlerine küsebilir,itebilir ve ya dışlayabilir. Bu durumu kişisel olarak algılamamanız gerekir. Bu durumda çocuğunuzu savunmayın, şiddete yönlendirmeyin. Konuşarak çözebilecekleri konusunda yönlendirin. Çocuklarınıza zaman ayırın…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.