Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğun gelişiminde babanın rolü

Yazının Giriş Tarihi: 05.10.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 00:01

1. Özgüveninin gelişmesinde önemli rol oynar.

Baba ile sağlıklı ve yakın ilişki içerisinde olan çocukların özgüveni diğerlerine göre daha fazla oluyor. Babanın çocuğa olan sevgisi ve onu önemsediğini hissettirmesi, verdiği değer kendisini önemsemesi, değerli olduğunu hissetmesini sağlar. Babanın çocuğun gözünde güçlü olması duyulan saygıyı dahada arttırır. Babanın her zaman güçlü ve özgüvenli olduğunu hissetmek çocuğun ‘’Ben yapabilirim.’’ Duygusunu hissetmesini sağlar. Babanın arkasında olduğunu bilmeleri çocukların girişimciliğinin artmasında önemlidir.

2. Sosyal gelişimi destekliyor.

Çocuklar belli bir yaşa kadar anneye olan bağımlılığını sürdürürler. Bu süre içerisinde anneden sevgi ve bağlılık duygularını öğrenirler. Belli bir yaştan sonra baba ile olan bağları gelişir ve ondan güven ve toplum kurallarını öğrenir. Annenin dışında birine bağlanmak çocukta ‘’başkası’’, ‘’üçüncü bir kişi’’, ‘’sosyalleşme’’ kavramlarını geliştirir.

Çocuklar ilk paylaşma duygusunu anne ve babadan öğrenirler. Tüm duygularını anne ile yapmaktan vazgeçme döneminde çocuklarda başkalarına güvenebilme ve sevebilme kapasitesini de geliştiriyor. Babanın aile içindeki iletişiminin gücü çocukların toplumsallaşma ve sosyalleşme becerisini dahada geliştiriyor.

3. Çocuğun kendisini daha güçlü hissetmesini sağlıyor.

Çocuğun babası ile olan güçlü ve sağlam iletişimi, kişilik gelişiminin kuvvetlenmesinde etkin rol oynuyor. Babayla iyi ilişki çocuklukta, ergenlikte ve yetişkinlikte bazı kişilik sorunlarına karşı, sağlık üzerinde koruyucu bir kalkan oluşturuyor. Bababnın verdiği güven, sevgi ve güç çocuğun kendisini daha güçlü ve sağlam hissetmesini sağlıyor.

Babanın her durumda çocuğunun yanında olacağını hissettirmesi çocuk için aşılamayacak bir problem olmayacağının duygusunu aşılar.

4. Cinsel kimliğin gelişiminde baba ile iletişim önemlidir.

Çocukların baba ile sağlıklı ve yakın iletişimi cinsel kimlik açısından çok önemli.

Erkek çocukların cinsel kimliği ilk babasından öğrenmesi bu konuda kendisine güven duymasına yol açar. Kız çocukların babası ile yakın ilişkisi karşı cinse karşı yaklaşımını belirlemesi açısından yararlıdır. Kuracağı ilişkilerin sağlamlığı babaya duyduğu güven duygusu ile oluşur.

Babalar annelerin işleri olduğunda çocukları oyalaması gereken kişiler değildir. Babalar çocuğun büyümesi ve gelişmesi anlamında her an destekleyen olmalıdır. Çocukların gelişim dönemlerinde rol model olarak aldıkları en önemli kişilerden biridir. Çocuklarının hayatında etkili bir iz bırakmak için babanın rolü büyüktür.


 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.