Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğuma Kural Koymalı Mıyım?

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2019 00:01

Kurallar çocukların sağlıklı gelişebilmesi ve doğru tutumlar geliştirebilmesi için gereklidir. Kural koyma ile sınırlama kavramları birbirinden ayırılmalı ve doğru anlamlandırılmalıdır. Kurallar sadece evde değil toplum içerisinde yaşarken de, okulda, çalışılan iş yerinde ve yaşamın tüm alanında, toplumun ve insanların rahat yaşayabilmesi için önemli olan kaideler bütünüdür. Sınırlama ise yapılması gereken ve ya gerekmeyen her türlü duruma engel olma şeklidir.

Çocuklarımıza nasıl kural koymamız gerektiği ve koyulan kuralları uygularken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatan yazımızı dikkatle okuyalım.

Kural koyarken dikkat edilmesi beklenenler;

Kuralları belirlerken ilk yapmamız gereken ve en önemlilerinden birisi çocuğa bu kuralı neden koyduğunuzu anlatmak olmalıdır. Mesela; çocuğunuz oyuncaklarını dağıtıyor fakat toplamıyor ise şöyle yapabilirsiniz: ‘’ Herkesin farklı sorumlulukları vardır, tıpkı benim seninle ilgilenmemin benim sorumluluğum olduğu gibi. Senin sorumluluklarından biri de kendi oynadığın oyuncaklarını toplamak, kendi düzenini korumak’’

Yanlış konulan bazı kurallar çocukları endişelendirebilir ve hatta korkutabilir. Konulan kurallarda kurulan cümlelere dikkat edilmelidir. Daha açıklayıcı cümleler kurulmalıdır.

Çocuklara kural konulurken yaşlarına dikkat edilmelidir. 4 yaşında bir çocuk 6 kuraldan fazlasını hatırlayamaz. Çocuk büyüdükçe kurallar revize edilmeli ve hatta ilerleyen yaşlarda ev kuralları çocuğunda fikri alınarak birlite düzenlenmelidir. Bu durumda çocuk kendi fikrini sunduğu ve onayladığı kuralı uygulamada daha istikrarlı olur.

Kuralların ihlal edilmesi karşısında, bu tutumların mutlaka bir sonucu olmalıdır. Kural çiğnendiği takdirde bir kez uyarılmalı, devamı halinde ise bu davranışa karşılı bir sonuçla karşılaşmalıdır. Bir sonraki sefer bu sonuç ile karşılaşmamak için bu kuralı ihlal etmemeye çalışacaktır.

Kuralları ve sonuçları istisnasız ve kararlı şekilde uygulamanız bu kuralların uygulanmasını güçlendirir ve devamlılığını sağlar. Çocuk bir süre sonra bunları benimser ve gittiği ortamlarda bu doğru tutumları uygular.

Çocukların kuralları benimseyerek uygulaması ve pekiştirme olması için çocuklar yaptığı doğru davranışlar sonucunda ödüllenmelidir fakat bu ödüller maddi olmamalıdır. Mesela; takdir etme, parka gitme gibi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.