Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cinsel eğitimde dikkat edilmesi gereken 10 adım…

Yazının Giriş Tarihi: 06.07.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.07.2019 00:02

Eski zamanlarda cinsellik dendiğinde ayıp olduğunu söyleyerek konuyu kapatmaya çalışırlardı. Uzmanlar çocuk gelişiminde cinsel eğitiminin çok önemli olduğunu ve bu eğitimin belli adımlar izlenerek verilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Şimdi 10 adımda nelere dikkat etmemiz gerektiğine göz gezdirelim;

1. Sakinliğinizi koruyun.

Çocuğunuz cinsellikle ilgili soru sorduğunda onu susturmayın ve sorusunu sormasına izin verin. Bu konunun utanılacak bir konu olmadığını ve her zaman paylaşım yapabileceğinizi basit bir dille ona anlatın. Cinsel eğitimde ailelerine soru soramayan ve susturulan çocuklar ergenlik dönemine ulaştığında arkadaşlarından, dergilerden ve teknolojiden faydalanarak yanlış bilgilere ulaşabiliyor.

2. Cinsellik günah ya da ayıp değildir!

Cinselliğin ve bu konuda merakının ayıp ya da günah olmadığını ona anlatın ve hissettirin. Bunu çocuğunuza öğretmediğinizde içinden çıkamayacağı bir karmaşanın içine düşecektir. Ve bunu anlamadığında günah olduğu hissettiğinde keşfetme dürtüsü ortaya çıkmayacaktır ve bu onu olumsuz etkileyecektir.

3. Herşeyi bilimsel olarak açıklayın.

Çocuğunuza cinsel organlarına garip isimler takarak cinsel eğitim vermemelisiniz. Bilimsel adlarını anlayabileceği şekilde anlatın. Kaba ve argo kelimelerden kesinlikle uzak durun! Çocukların bu garip isimleri normalde de paylaşmasına izin vermeyin bunun kendi gizliliği olduğunu anlatın.

4.Çok fazla detaya girmeyin.

Çocukların “ben nasıl dünyaya geldim?” sorusuna anne babalar çok zorlandığı için ya çocuğu susturmayı ya da dolaylı yoldan anlatmayı seçiyorlar. Aslında çok kolay olan bu açıklamayı karmaşık ve zor hale getirmemeliyiz. Mümkün olduğunca basit ve anlaşılır şekilde açıklamalıyız.

5. Topu birbirinize atmayın.

Çocuk anne ya da babasına bu konuda soru sorduğunda birbirlerine pas atmamalılar. Çocuk soruyu kime sorduysa o cevaplamalıdır.

6. Çocuğunuzun bilgisi olmadığını savunmayın.

‘’Benim çocuğum böyle şeyler bilmez.’’ Demeyin. Çocuğunuzun cinsel eğitimi bilmemesi aslında sizin eksikliğiniz ve bu eksikliği gidermesi gereken sizlersiniz. Bu konuda nasıl hareket etmeniz gerektiğini uzmanlardan yardım alarak öğrenebilirsiniz.

7. Hazırlıklı olmaları sağlayın.

Islak rüyalar ve adet döneminden önce çocuklarınızı hazırlamanız gerekir. Çocuklarının bu durumla ilk olarak ergenlik döneminde karşılaşırsa bu onlarda bir şok ve korku yaratabilir.

8. Unutur gider diye düşünmeyin.

Çocuğunuz sizden alamadığı soruların yanıtlarını başkalarında bulmak isteyebilir. Bu yanlış bilgilerle dolmasına, cinsel eğitimi yanlış tanımasına neden olabilir.

9. Cinselliği doğru tanımlayın.

Cinsellik farklı farklı birçok konuyu içinde barındırır. Aileler tarafından cinselliğin sadece cinsel birleşme olduğunun zannedilmesi bu konunun ayıp olduğu durumunu ortaya çıkarıyor. Aslında cinsel eğitim bireyin cinsel kimliğini öğrenmesi, tanıması, karşı cinsin ilgi ve isteklerini öğrenmeleri için gereklidir.

10. Bu eğitimde mahremiyet duygusu çok önemlidir.

Erkek ve kız çocuklarının mahremiyet duygusunu doğru şekilde algılamasını sağlayın! Bedenlerini ve özel bölgelerini tanıtarak bu bölgelerinin sadece kendisine ait olduğunu ve gizli olduğunu açıklayın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.