Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çıkısı çıktı kiri kaldı

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2019 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2019 00:04

‘’Bizim hanım kirli çıkıdır’’

Deyim literatürde her ne kadar ‘yoksul görünmesine karşın çok para biriktirmiş kimse.’ Diye açıklanıyor olsa da erkekler eşlerine bu sıfatı verirlerken, cümlenin derinlerinde gizli bir takdir yatar.

Eşlerinin müsrif olmadığından, evin bütçesine katkıda bulunmak için çarşı pazar parasından arttırdığından, çocukların bazı ihtiyaçlarının bu sevimli tasarruftan karşılanmasından duydukları mutluluktan ağızları kulaklarına varır da nakıslıklarından ‘’Afferin hatunum’’diyemezler kirli çıkı derler.

Di…

Artık diyemiyorlar. Diyemiyorlar çünkü kirlisi, temizi çıkı mıkı kalmadı ortada.

Benim diyen hanım ne pazar ne market ne de çarşı bütçesinden değil tırtıklamak elinde ki paranın yetersiz kalmasından dolayı karalar bağlayıp sinir krizleri geçiriyor.

İnanmayan kendine baksın.

Her gün özellikle gıda ürünlerinde fiyat değişiyor. Değişiyor yanlış oldu artıyor. Gıda üreticileri nişasta bazlı şeker dahil olmak üzere insan sağlığına zararlı bir sürü maddeden ürettikleri içeriği ne idüğü belirsiz tapon mallarının fiyatlarını arttırıp dururken kızmasınlar ama esnaf ta onlara alenen olmasa da kerhen destek veriyor.

Üçer lira beşer lira artıyor artık ürünlerin bedelleri; Her artış bir sabitlemeye denk geliyor. Marketlerin indirim kampanyalarına o marketlerin sahipleri inanıyorlarsa ben neyim.

Arkadaş tanzim satışları duymadın galiba sen, diyen olursa diye yazıyorum, duydum duymasına da konu ile ilgili zincir marketlere de birden bire yarıya düşen efsunlu etiketlerden, malın aynı yerden alınıp vergi, nakliye, eleman vs. giderleri olmadan(!) ve zararına nasıl satılabildiğine daha doğrusu bu görünmeyen maliyetlerin ve zararın kimlerden görünmeden tahsil edildiğine kadar izaha muhtaç pek çok durum var ortada. Onu izah edeni duymadım. Yani duydum da, izah etmesi gerekenlerden duymadım.

O yüzden bu meseleye asprin ile kanser tedavi edilene kadar da girmeyeceğim. Arada ki alakayı kurmayı size bırakıp devam edeyim iyisi mi.

Konuya dönersek;

Ortalıkta  insan sağlığına kısa vadede, uzun vadede zararlı sözüm ona gıda ürünleri cirit atıyor.Sürekli artan etiketlerin rakamları da ciritin ucunda tüketicinin böğrüne saplanıp duruyor.,

İşin ilginci herkes şikayet ediyor, iş ortak bilince gelince çoğunluk ‘amaaan sende bana ne canım zaten iki yüz elli gram alıyorum’ diye yan çiziyor.

Tüketici dernekleri oturmuşlar şikayet bekliyorlar. Şikayetlerin nedenlerini, sonuçlarını istatistiki değerlerini ve derneklerin tüketicilerin tüketilmesini önlemede aldıkları tedbirleri basın bültenleri ile duyuruyorlarsa sözüm yok. Ama sen duydun mu deseniz ben duymadım.

Hiçbir tüketim ürünün üzerindeki fiyat gerçek değerini yansıtmıyor; peynirden konuta delicesine rakamlar havada uçuşuyor sanki herkes altın satıyor tüketici bakıyor.(altında başka bir muamma var ama ne?)

Kendi kendine söylenen milyonlarca insan ülkenin içinden geçtiği tünelin çeperlerine çarpa çarpa yaşamaya çalışıyor.

Yapılan politik hataların bedeli de her zamanki gibi bu milyonlarca insanın aleni kâbusuna dönüşüyor.

Haliyle alenileşen de meşrulaşıyor.

Açlık sınırı, yoksulluk sınırı hesaplamaları muntazaman yapılır bu ülkede. Devlet ayrı rakam bulur sendikalar ayrı. Rakamlar tutmasa da sınırların varlığı her istatistikte ortak paydadır.

Peki, fiyat artışları sadece insanın midesine mi ya da genel ihtiyaçlarına mı kastediyor?

Bence direkt ruhunu vuruyor. Geçinememe, barınamama, okuyamama, sağlığı koruyamama, faturaları ödeyememe ve onlarca tedirginlik hayatın renklerini solduruyor. Bakın üçüncü sayfa haberlerine artık ilk sayfa da manşet olanları bile var. İnsanlar barut fıçısı en ufak tartışma da Clint Eastwood oluveriyorlar. Döven dövene vuran vurana.

Artık en güçlü motivasyon kaynağı para. Kazanılamayınca bulunması gerekiyor. Örneğin daha önce sahip olmadığınız bir emtiaya sahip olun en yakın arkadaşınız bile ‘ooo parayı nereden buldun’ deyip kazandın sözcüğünü direkt pas geçerse bu yazıyı okumamışsınız sayın.

Kirli çıkı deyimi çok önemliydi.

Zengin ve yoksul arasında uygulanan toplumsal bir uzlaşı gibiydi. Küçücük birikimler büyük hoşnutluklar getirirdi.

Artık deyimin çıkısı çıktı kiri kaldı.

Sahi bir kalıp sabunun ortalama fiyatı neydi?

Öyle ya henüz tanzim satışlarda sabun yok…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.