Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cicili, bicili projeler

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2019 00:02

Bursa adına yapılan pek çok projede, açıklanan pek çok projede bazen olumsuz sonuçlarla karşıla biliyoruz. Bazen de proje açıklanıyor, sonra da raflarda unutuluyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dün sabah Bursalı medya mensuplarıyla buluşup, belediyenin yaptığı çalışmalar ve yeni dönemde yapılması planlanan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Mesela, kamuoyunda çok fazla tartışılan Timsah Arena Stadyum meselesi. Mesela T 2 Yalova yolu tramvay projesi, mesela, Nilüfer’deki kentsel dönüşüm meselesi.

Timsah Arena projesinde, müteahhit firmanın kayyumda olması, iflasını istemesi nedeniyle uzun süredir sıkıntılar mevcut. Şu anda gerekli anlaşmalar yapılmış. Yeni bir ihale ile yarım kalan işler tamamlanacak.

T2 Tramvay projesinde yine müteahhit firmanın iflas ve kayyum atanmasıyla ilgili olayla karşılaşılmış. Hukuki sorunlar olması nedeniyle yapımcı yaklaşık 2 yıldır bu projede çivi bile çakmadan hukuki sürecin sonlanmasını bekliyormuş. Bu konuyu da 5-6 gün içinde halledeceklerini söyledi.

Aktaş, Hanlar Bölgesi projesiyle ilgili olarak, “bugün mecliste bölgede imar durdurma kararı alıp, kamulaştırma çalışmalarını başlatıyoruz” dedi.

Nilüfer’deki kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili olarak mahkemenin yüzde 50 emsali iptal etmesi nedeniyle yaşanılan sıkıntıların aslında, bazı kişilerin ilçe belediyesinin “ben bu müteahhide kefilim” demesi üzerine, yıkılan, yapımına başlanılmayan ve evsiz barksız kalan insanlar acısından ortaya çıkan ve istenmeyen bir sonuçlar doğurduğunu anlattı. Konunun çözümü için etkilenen 200 projeden 120 tanesinin sorunlarının çözümlendiğini söyledi. Ayrıca hala sıkıntılı olanlar içinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştüklerini, teknik olarak çözüm arandığını, en kısa zamanda da çözüm için karar alacaklarını duyurdu.

Bunlar, AK Partili Büyükşehir Belediyesinin geçmişten günümüze kadar yaptığı hizmetlerle ilgili eleştirilen konular. Aktaş, “bu üç konuda halkımız eleştiri yapıyor. Peki, yapılan diğer hizmetlerle ilgili bir şikayet yok. Seçim sonuçları ortada. Bursa halkının AK kadrolara güveni tam” dedi.

Aktaş, Bursa’nın kent içi ulaşım sıkıntılarının çözümlenmesi içinde çareler aradıklarını, yeni projeler geliştirdiklerine dikkat çekti. Örnek, Acemler kavşağında yaşanılan sıkıntıların çözümlenmesi için Direksiyonel Kol uygulaması ve yan yollarla çözümlenmesini planladıklarını açıkladı. Ayrıca, Bursa Şehir Hastanesi toplu ulaşım için otobüsler haricinde raylı sistemin Geçit’ten bu bölgeye uzatılmasına yönelik projenin yapım ve yatırım işlerinin Ulaştırma Bakanlığınca gerçekleştirileceğini duyurdu.

Kent merkezindeki Elektronik Denetmeme için de yap-işlet-devret modelli yeni bir proje hazırlandığını belirten Aktaş, “belediyemiz bütçesinden para çıkmadan hem de gelir getirici bir yapılanma olacak” diye konuştu.

Tabi, Bursa’nın sorunları sadece bunlarla kalmıyor. Senelerdir Termal Turizm yatırımcılarını bekliyoruz. Aktaş, Sırameşeler’de 130 dönüm arsanın bulunduğunu, bu bölge için turizm amaçlı yatırımcıları beklediklerini anlattı. Yine, Dağyenice için bu bölgede termal su bulunmamasına rağmen, doğal güzelliklerin eko turizme kazandırılmasına yönelik projeler hazırladıklarına dikkat çekti.

Aktaş’ın toplantı sırasında dikkat çektiği diğer bir husus ise, sanayileşme yerine kültür, doğal güzelliklerin ön plana çıkarıldığı turizm projelerine öncelik verilmesi. Bu konuda, özellikle dağ yöresinde büyük potansiyel bulunduğunu hatırlatıp, “yatırımcılarımız bu bölgeyi yeni yeni keşfediyorlar. Bizlerde projelere destek oluyoruz” diye konuştu.

Bursa’nın hava kirliliği sorunundan ulaşımda yaşanılan ve toplu ulaşımın yetmediği, gitmedi yerlere kadar olan sıkıntılarla ilgili de vatandaşlar gelen istek ve önerileri değerlendirdiklerini belirten Aktaş, “bizim görev alanımıza giren, girmeyen bazı hizmetler var. Ama, biz Bursalıyız ve Bursa’nın yönetiminde söz sahibi olarak yapılmak istenilenlere ön ayak olmak vazifemiz. Bakın, geçen hafta Çarşamba günü Ankara’da AK Parti il başkanları toplantısında Bursa ile ilgili bir olay yaşadık. Çelikpalas Oteli arkasında kalan ve tamamlanmamış olan inşaatla ilgili emsal 1.75 ve kat yüksekliği 5’den emsal 2.35 ve kat yüksekliği 12’ye çıkarılmak istendi. Özelleştirme İdaresi’nin bu kararını Resmi Gazetede gördüm. Hemen sayın Cumhurbaşkanımıza konuyu ilettim. Derhal gerekli talimatları verdi. İmar değişikliği iptal edildi. Biz, Bursa’da bir daha Doğanbey olayı gibi vakalar yaşamak istemiyoruz” sözlerini duymak bizi sevindirdi.

Aktaş, kaçak inşaatla mücadele konusunda da “Yapmayın kardeşim kanunsuz. Bursa’da şehir hızlı ve hormonlu büyüdü. Organize Sanayi Bölgeleri ile kent merkezi iç içe girmiş durumda. Tek katlı, 3-5 katlı binaları yıkıp, yerlerine 8-10 katlı binaları diktik. Eskiden ailede bir araç vardı. Şimdi 2 veya üç tane bile olanları var. Bu durum hem hava hem de trafikte sıkışıklığa yol açan faktörler arasında. Normal zamanlarda, özel araç kullanan birisi olarak dikkat ediyorum. Kestel ile Görükle Uludağ Üniversitesi arasında 20 dakikada alınan mesafe, sabah ve akşam saatlerinde tıkanmalara yol açıyor. Trafikte sıfır sorun mümkün değil. Ama, sorunların en aza indirilmesi için bizlerin geliştirdiği projelerle rahatlama olacak” şeklinde açıklamalar yaptı.

Aktaş’ın konuşması sırasında benim en fazla ilgimi ise yapmış olduğu cicili-bicili projeler benzetmesi oldu. Seçim öncesinde bazı kişilerce açıklanan ve gerçekleşmesi mümkün olmayan projeleri bu cicili-bicili şeklinde benzetme ile hatırlatması ise gülüşmelere yol açtı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.