Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP ve yeni siyaseti

Yazının Giriş Tarihi: 21.08.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.08.2019 00:01

Cumhuriyet Halk Partisi, yeni dönem siyasetinde kendisine iktidar yolu açabilme adına bir takım ataklar yapıyor. Belediye Başkanlarını toplayan genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlardan “adil davranın” isteğinde bulundu. İl Başkanlarını toplayan Kılıçdaroğlu ise ittifakla kazanılan oyların kaybedilmemesi için siyasi birliktelikle ortak hareket edilmesini istedi.

Bence, her iki toplantının ana teması ise parti içindeki tartışmalar, kavgalar, hizipleşmelerin son bulması adına uygulanacağı söylenilen belde, ilçe ve il kongrelerinde tek aday üzerinde uzlaşı sağlanıp, kongrelerin böyle yapılması istemi idi.

Bu duruma baktığımızda ise AK Parti’nin senelerdir uyguladığı bir yöntem olarak göze çarpıyor. AK Parti, belde, ilçe ve il kongrelerinde adaylarını çok önceden açıklıyor. Bazı yerlerde, bu açıklamaya rağmen ikinci bir aday çıksa bile, parti teşkilatları isteğe uygun davranıyor ve delegeler, ismi açıklanan kişiyi başkan seçiyor. Siyasetin belki de üstten alta doğru yapılan baskılarının en belirgin göstergesi bu. Tabi, senelerce bu durumu eleştirip, demokratik hakların kullanılmasına engel olarak gören CHP’nin yeni dönemde böyle bir karar alması ve bunu uygulamaya sokulacağının bizzat genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanması dikkat çekici.

Peki, CHP örgütleri bu kararı nasıl değerlendirir?

İl Başkanları toplantısında açıklanan bu yeni sistem CHP kongreleriyle ilgili olarak medyaya yansıyan, örgüte yansıyan herhangi bir tartışma pek çıkmadı. Yada toplantının yeni bitmesi, toplantının tamamlandığı gün ise Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye Başkanlarının İçişleri bakanlığı tarafından terör suçlamasıyla görevlerinden alınması,  CHP örgütlerindeki bir “tek adam” kararının tartışılmasının ertelenmesine yol açmış olabilir.

Her ne ise CHP örgütünde senelerdir bizler delege seçimlerinden başlayan, partiye üye yazılımının iyice eleştirildiği, üyeler arasında ayrım yapılması, delegelerin ise bazı kişilerce yanlış yönlendirilmesi, Belediye Başkanları ile parti örgütü yöneticileri arasındaki siyasi tartışmalar, rant kavgalarına şahit olduk. Bu uygulama Bursa örgütleri açısından hala devam ediyor. Bunu yazmamın nedeni ise ilçe ve il örgütü dayanışma toplantılarında ortaya çıkan tartışmalar, konuşulanlar ve yansıyan manzara olarak size açıklayabilirim.

Ortada açıkça ismi konulan ve Belediye Başkan adayı ile il başkanının birbirlerine karşı olmaması gereken tutum ve davranışlar sergiledikleri bu olayların CHP’ye zarar verdiğini ve CHP düşüncesinde olup, olayların iç yüzünü bilmeyen insanların bu konuları duyduklarında, öğrendiklerinde ise partiye olan sempatizanlıklarını tekrar gözden geçirmek istediklerini daha önceki yazılarımla sizlerle paylaşmıştım. Yine aynı düşüncedeyim.

Şimdi, Ekim ayında başlayacak olan delege seçimleri ve ardından kongre süreci geldi. Çattı. Parti içindeki tartışma görüntüsü ise halkın ve seçmenlerin huzurunu bozuyor. Güvenini kaybediyor. CHP, bu süreçte çok iyi hareket etmeli, parti örgütünü belki de yeniden şekillendirirken, insanların kavgacı ve gürültüsü kişilerden uzaklaşma istemine kulak kabartıp, kongrede bu tür kişilerden kendisini arındırmasını bilmeli. Halk, bunu istiyor ve bekliyor.

Bu durumu iyi izleyen, belki de senelerdir hizipleşme sıkıntılarına son verebilecek formülü “tek adam” siyaseti diye eleştirdiği uygulamada bulan Kılıçdaroğlu, hem belediye başkanlarına hem de il başkanlarına epey tavsiyelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun basına kapalı gerçekleşen toplantıda başkanlardan işlerine bakıp, parti örgütüyle ilgili kararlara burunlarını sokmamalarını istediği konuşuluyor. “Farklı bir dönemden geçiyoruz. Sizlerden beklenti büyük. Kongrelerimizi zamanında yapacağız. Sizlerden istediğim, kongrelere karışmayın. Bu konuda yaşanacak olası tartışmalarda taraf olmayın. Bu dönem yeni bir uygulama başlatacağız. İl kongrelerine tek isimle gireceğiz” açıklamasını yapan Kılıçdaroğlu’nun bu uyarısının örgüt tepkisi henüz gelmedi.

Fakat, CHP liderinin bu açıklamasının ardından sürecin nasıl işleyeceği, il kongrelerinde “tek adayın” nasıl belirleneceği merak konusu oldu. Kılıçdaroğlu’nun bu açıklaması büyük yankı uyandırdı. Akıllara, “İlçe kongreleri de tek isim mi belirlenecek?” sorusu akla geldi. Ancak CHP liderinin bu konuda herhangi bir açıklaması olmadı.

Kısa bir hatırlatmada fayda var. CHP’nin en son yapılan Bursa kongresinde örgüt içinde epey terlemeler ve geçişler olmuştu.

O dönem, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş oldu. Tarih 7 Ocak 2018.
Hüseyin Akkuş ve CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca’nın yarıştığı genel kurulda 317 oy alan Hüseyin Akkuş başkan seçildi. Diğer başkan adayı İsmet Karaca ise 259 oy da kaldı. CHP eski İl Başkanı Sadi Özdemir, önceden aday olacağını açıklamasına rağmen daha sonra, kongreden bir hafta önce aday olmayacağını açıklamıştı.

Neticede, o dönemde Bursa’da CHP’nin 2 tane ilçe belediye başkanı vardı. Mudanya ile iyi geçindiği gözlenen il yönetiminin yıldızı Nilüfer’le bir türlü barışmadı. Bu sıkıntı hala devam ediyor.

Asıl merak edilen soru şu; CHP Bursa örgütünde tek aday kararı kabul edilip sineye çekilecek bir karar mı? Çünkü, bu uygulama başladığında CHP’liler artık AK Parti içindeki siyasi uygulamaları anti demokratik olarak ve tek adam yöntemi olarak eleştiremeyecekler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.