Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yavru leyleklerin ilk göç serüveni başladı

Verici takılarak göç hareketleri izlenecek olan yavru leylekler ilk göçlerine başladı.Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında göç haritası çıkarılarak hikayeleri oluşturulacak...

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2016 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2016 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yavru leyleklerin ilk göç serüveni başladı
Verici takılarak göç hareketleri izlenecek olan yavru leylekler ilk göçlerine başladı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında göç haritası çıkarılarak hikayeleri oluşturulacak leyleklerden dördü Kızılırmak Deltası’ndan göç etti.
Samsun’un Bafra ve 19 Mayıs İlçelerinde yer alan 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki leylek popülasyonunun hareketlerinin uydu üzerinden takip edilmesi amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi ve OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz işbirliğinde verici takılan 8 yavru leylekten dördü ilk göçlerini gerçekleştirdi.
İlk göçünü yapan leylek İsrail’e uçtu
İlk yavru leyleğin 10 gün önce göç ettiğini ve İsrail’e ulaştığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, “ikinci leyleğimiz Suriye’ye kalan iki leylek ise Amasya civarına göç etmiş durumda. Vericileri biz yavru leyleklere taktık ve şu an ilk göçlerini gerçekleştirmiş durumdalar. Şu an gözlemlerimizde dikkat çeken bir diğer konu da leyleklerin aynı ailenin bireyleri olmalarına rağmen farklı bölgelere göç etmiş olmaları ve çok hızlı hareket etmeleri. Tüm bunları adım adım takip ediyoruz. Diğer dört leyleğimizin için henüz göç serüveni başlamadı ama onların da bir kaç gün içinde göç edeceğini tahmin ediyoruz” dedi.
“Türkiye’de ilk kez Samsun’da yapıldı”
Türkiye’de böyle bir çalışmanın ilk kez Samsun Kızılırmak Deltası’nda gerçekleştirildiğini söyleyen Yavuz, "Bundan sonra yavru leyleklerimizin göç haritasını çıkararak onların göç esnasındaki hareketlerini izleyeceğiz. Leyleklerin hangi göç rotasına sahip olduğu, nerede konakladığı ve nerede kışladığı gibi bilgilere ulaşmayı hedefliyoruz. Uydu aracılığı ile izlediğimiz leyleklerin günlük konumları ile ilgili çeşitli bilgiler elde etmeyi, döndüklerinde yine aynı yuvaları mı kullanacakları, hangi ülkelerde konaklayacakları, havada ne kadar süreli kalacakları gibi bilgileri de öğrenmiş olacağız" diye konuştu.
Sadece yaptıkları yuvalarla değil, hikayelere, masallara ve şiirlere konu olan leyleklerin göç hikayelerini oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak da, “Üzerlerindeki vericilerle leyleklerin göç hareketlerini ve davranışlarını takip edebiliyoruz. İstedik ki bu verilerden hikayeler oluşturup gelecek nesillere bu bilgileri aktaralım. Hatta elde edilen bilgilerin belgesel olarak yayınlanmasını da hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.