Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Su Ürünleri Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak:

Yalova Su Ürünleri Balıkçılar Kooperatif Başkanı Erdal Tokalak, yarım kalan resif projesinin tamamlanmasını isteyerek, "Bu proje tamamlanabilseydi Marmara Denizi yeniden canlanacaktı" dedi.Bilindiği gibi, balık neslini artırmayı hedefleyen...

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2016 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2016 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yalova Su Ürünleri Balıkçılar Kooperatif Başkanı Erdal Tokalak, yarım kalan resif projesinin tamamlanmasını isteyerek, "Bu proje tamamlanabilseydi Marmara Denizi yeniden canlanacaktı" dedi.
Bilindiği gibi, balık neslini artırmayı hedefleyen resif projesi, YASKİ tarafından hazırlanarak Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na (MARKA) sunuldu. Yalova Belediyesi, YTSO ve Yalova Su Ürünleri Balıkçılar Kooperatif tarafından da desteklenen proje dönemin Yalova Valisi Esengül Civelek’in de çabaları ile ajansta kabul edildi. Projeye 176 bin TL’lik bütçe ayrıldı. Ardından başlatılan çalışmalarla 400 adet resif taşı imal edildi. Bu taşlar 2012 yılı sonlarında törenle denize bırakıldı. Ancak toplam 2 bin adet resif taşı yapılarak denize bırakılması gereken projenin sadece dörtte birlik kısmı tamamlanabildi. Buna rağmen atılan 400 resif Yalova açıklarında balık çeşitliliğini artırdı. Uzun yıllardır rastlanmayan lüfer ve çinekop gibi balık türleri bu resifleri yuva olarak kullanmaya ve buralarda çoğalmaya başladı. Eylül-ekim aylarında Yalova açıklarında bu balık türleri ağlara ve oltalara takılmaya başladı.
Proje hakkında bilgi veren Yalova Su Ürünleri Balıkçılar Kooperatif Başkanı Erdal Tokalak, "2 bin adet resif atılması planlanıyordu fakat sadece 400 adedini denize atabildik. Buna rağmen Yalova’da balık çeşidi arttı. Eğer projedeki sayının tamamını denize atabilseydik Marmara’da balık çeşidi ve sayısında patlama yaşardık. Lüfer ve çinekoplar burada durmuyor, başka yerlere gidiyordu. Şimdi bu balık türleri Yalova açıklarında yerleşik düzene geçti. Burada çoğalıp yumurtluyor. Eylül, ekim ayında Yalova’da lüfer, çinekop avlamaya başladık. Bunun sebebi ise atılan o resiflerdir. Eğer atılmasaydı bugün halen bu balık türlerini bulamayacaktık" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.