Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vezirköprü’de anız uyarısı

Anız Yakmanın Tarımsal Bir Hata Olduğu Belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2016 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2016 10:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Vezirköprü’de anız uyarısı
Amasya Şeker Fabrikası Vezirköprü Bölge Tarım Müdürü Aslan Özlük anız yakma konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Anız yakmanın son derece yanlış bir uygulama olduğunu belirten Özlük "Artan nüfusu besleme kaygısıyla ortaya çıkan yoğun ve yanlış tarım uygulamaları sonucunda toprak yorulmakta ve verimliliğini kaybetmektedir. Anız yakma ve yanlış arazi kullanımını da içeren söz konusu uygulamalar verimli tarım alanlarının azalmasına ve tarım topraklarının sürdürülebilir verimliliğini yitirmesine neden olmaktadır. Her yıl Haziran-Temmuz aylarında rutin bir tarımsal uygulama gibi yapılan ve toprak verimlilik unsurlarına uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma yanlış bir uygulamadır. Anızın yakılmasına bağlı olarak toprağın en verimli üst katmanında ortaya çıkan yüksek sıcaklık sonucu bu bölgedeki toprak organik maddesi yok olmakta ve toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri zarar görmektedir. Ayrıca anız yakılmasına bağlı olarak oluşan yüksek ısı ve CO2 gazı çıkışı küresel ısınmayı hızlandırmaktadır. Anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ve ormanlar tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileri sayesinde toprakla birlikte birçok canlı önemli derecede zarar görmektedir. Bununla beraber anız yakma uygulamasına alternatif öneriler birçok nedenden dolayı çiftçilerin büyük bir kısmı tarafından benimsenmemekte ve yapılmamaktadır’’ dedi.
“Toprak canlı bir sistemdir”
Toprağın canlı bir sistem olduğuna dikkat çeken Özlük “Çok kolay kaybolmasına rağmen, 1 cm toprağın oluşması için 100-300 yıl gibi uzun zamana ihtiyaç vardır. Anız yangınlarının ekolojik zararları yanında çevresel zararları da bulunmaktadır. Toprağın sterilizasyonu için ateşi kullanan arazi sahipleri, toprağın canlı bir sistem olduğu gerçeğini göz ardı ederek kısa vadede kazanç sağlamak amacı ile anız yakmaya devam etmektedir. Toprağın en önemli katmanlarından olan biyosferdeki her gram toprakta milyarlarca mikroorganizma yaşamakta olup, bu organizmalar toprak içerisinde birçok önemli biyokimyasal reaksiyonda rol alırlar. Toprak içerisinde yaşayan bu organizmalar ve faaliyetleri sayesinde toprak canlı bir sistem olarak kabul edilir ve canlı sistemlerin sterilizasyonunda ateş kullanılması doğru bir uygulama değildir. Anız yangınları sırasında 0-5 cm derinlikte 250 0 C’ye ulaşan sıcaklığın etkisi ile bu bölgedeki biyolojik aktivite (biyosfer), nem (hidrosfer) ve verimlilik için en önemli parametrelerden biri olan organik madde yok olur” diye konuştu.
“Anız yakmak tarımsal bir hatadır”
Özlük “Sonuç olarak, toprak yüzeyinde veya toprak altında bırakılan bitkisel artıklar toprak verimliliği için esas olan organik madde içeriğinin kaynağını oluşturmaktadır. Doğal ekosistemin devamlılığı için topraktaki makro ve mikro organizmalar topraktaki organik maddenin parçalanması, besin maddelerinin tekrar topraklara kazandırılması, havadaki N’un bitkilerce alınabilir formlara dönüştürülmesi açısından çok önemlidir. Anızın yakılması bu döngünün bozulmasına ve toprakta verimliliğin azalmasına neden olmaktadır” diyerek anız yakmanın, organik madde miktarını azalttığını, omurgasızların yok olduğunu, toprağın sus tutma kapasitesini azalttığını, toprak verimliliğini düşürdüğünü, biyolojik dengeyi bozarak erozyon riskini yükselttiğini, orman yangınlarına ve biyolojik dengeni bozulduğunu belirtti.
Anızların yakılmadan gübreye dönüştürülebileceğine dikkat çeken Özlük, sürümden önce toprağa verilecek azotlu gübre ( dekara 5 kg) serpilerek yağış ile toprakta çürümesinin hızlanacağını, bu sayede toprağın can damarı olan, organik maddenin ve verimliliğin artacağını sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.