Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

’Uluslararası Karadeniz Günü’ Bulgaristan’da kutlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, "Karadeniz’in sahip olduğu eşsiz güzelliğin, Bükreş Sözleşmesi ile yıllardır kirliliğe karşı korunması en önemli ortak girişimlerden birisi olmuştur" dedi.“Uluslararası...

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2016 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2016 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, "Karadeniz’in sahip olduğu eşsiz güzelliğin, Bükreş Sözleşmesi ile yıllardır kirliliğe karşı korunması en önemli ortak girişimlerden birisi olmuştur" dedi.
“Uluslararası Karadeniz Günü” kutlamaları ve madalya töreni 31 Ekim 2016 tarihinde Bulgaristan’ın Burgaz kentinde gerçekleştirildi. Karadeniz’e kıyısı olan ülke temsilcileri ve bilim adamları Karadeniz’in korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için bir araya geldiler.
“Uluslararası Karadeniz Günü”ne Türkiye’nin Karadeniz Komisyoneri sıfatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ile Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel katıldı. Karadeniz’in korunması için yaptığı çalışmalar ve verdiği katkılardan dolayı Türkiye’den ’Karadeniz Madalyası’ Genel Müdür Muhammet Ecel’e verildi.
Müsteşar Öztürk, Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında işbirliğinin arttırılmasının önemini vurguladı. Türkiye’nin, Karadeniz’in korunması için yaptığı çalışmalara da değinen Öztürk, “Karadeniz’in sahip olduğu eşsiz güzelliğin, Bükreş Sözleşmesi ile yıllardır kirliliğe karşı korunması en önemli ortak girişimlerden birisi olmuştur” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yaptığı çevre yatırımlarından, özellikle kara kökenli kirleticilerin önlenmesi için; atıksu arıtma tesisi yatırımları, katı atık depo sahası yatırımları; hava kalitesi ölçüm ağı ve denizde kirlilik izleme programından bahseden Öztürk, Türkiye’nin, Bükreş sözleşmesini önemsediğini ve bu sözleşmeyi desteklemek için ülke olarak çaba sarf ettiklerini belirtti.
Kutlamalara, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin üst düzey temsilcilerinin yanı sıra, diplomatlar, AB temsilcileri, Tuna Komisyonu Temsilcileri, yerel yönetimler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da katıldı.
Karadeniz’de karadan, gemilerden ve atmosferden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi amacıyla, 21 Nisan 1992 tarihinde Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması (Bükreş) Sözleşmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Karadeniz’e kıyısı olan altı ülkenin temsilcileri (Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Ukrayna, Türkiye) tarafından imzalandı. Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması ve İyileştirilmesi Stratejik Eylem Planı 31 Ekim 1996 tarihinde imzalanmış olup 1996 yılında İstanbul’da düzenlenmiş olan Taraf Ülkeler Toplantısı’nda, 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak ilan edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.