Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’deki Fidanların Üretim Maliyeti Araştırıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Ormancılık Ekonomisi Ana Bilim Dalı Öğretim Öyesi Prof. Dr. Özden Görücü, her bir fidanın devlete maliyetinin 50 kuruş olduğunu söyledi.Prof. Dr. Görücü, fidan üretimi maliyet...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2016 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2016 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Ormancılık Ekonomisi Ana Bilim Dalı Öğretim Öyesi Prof. Dr. Özden Görücü, her bir fidanın devlete maliyetinin 50 kuruş olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Görücü, fidan üretimi maliyet araştırmalarını Afyonkarahisar Orman Fidanlık Müdürlüğünde yaptıklarını belirterek, "Afyonkarahisar fidan üretimi bakımından çok önemli bir yere sahip. Bu ilimizde çok fazla fidan üretilmekte ve üretilen fidanlar çevre illere satılmaktadır. Ve Afyonkarahisar’da yıllık 3 milyon fidan üretimi yapılıyor” dedi.
Türkiye geneli yıllık 10 milyar üzerinde fidan üretiminin yapıldığını belirten Görücü, “Meşe, iğde, badem, ceviz, karaçam, kestane gibi türler üzerinde fidan maliyetini araştırdık. Özellikle tohum maliyeti ve arazi kirası araştırıldı. Sulama giderleri, bakım giderleri, mekanizasyon giderleri gibi giderleri hesaba katarak fidanlarımızın maliyetlerini bulduk. Her bir fidanın devlete 50 kuruşa maloluyor" diye konuştu.
Sertifikalı ve kaliteli üretimle hem yurt içi hem de yurt dışına satma gibi unsurları ele alarak bir fidan piyasası oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Görücü, şunları kaydetti:
"Şuanda Türkiye’de fidan borsası yok. Bu borsa konusunda çalışmalar devam ediyor. Üretilen fidanların planlı olarak dikilmesi ve özel şirketlere dağıtımı planlandı. Özel sektörde bu fidan üretimi kar amacı güdülüyor ama gelecekte fidan borsasını tam olarak çalıştırmaya başladığımızda bu fidanlarımızın kaça mal olduğunu bilmek zorundayız. Onun için bu çalışmamızı tamamladık. Burada üretilen fidanların bir kısmı devlet arazilerinde değerlendiriliyor diğer kısmı ise halka veriliyor”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.