Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de karbon ayak izi hesaplanan ilk uluslararası bilimsel kongre

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi (ŞESAM) ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı işbirliği ile Uluslararası 1. Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi’nin Karbon Ayak İzini Hesaplanarak Türkiye’de bir ilke imza atıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2017 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2017 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi (ŞESAM) ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı işbirliği ile Uluslararası 1. Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi’nin Karbon Ayak İzini Hesaplanarak Türkiye’de bir ilke imza atıldı.

ŞESAM’ın desteğiyle yürütülen çalışmayı, Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ve ŞESAM Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Nurcan Ek gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ŞESAM Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanlarından Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz “11-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi’nin işbirliğiyle; başata Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıkların yanı sıra çok sayıda ilgili kuruluşun desteği ve yoğun bir katılımla Kuzey Kıbrıs’ta “I. Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi‘nin” ilkini düzenledik. Kongrenin ana teması şehir, çevre ve sağlık olunca, çevresel sosyal sorumluluğumuz gereği bu konuda vermek istediğimiz mesajların, kendi etkinliklerimiz konusunda göstereceğimiz hassasiyetle daha güçlü olacağını düşündük. Bu nedenle, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin başlıca sorumlusu ve her türlü insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazlarının uluslararası ölçütü olan karbon ayak izini, gerçekçi bir farkındalık yaratmak için kongremiz üzerinden ortaya koymaya çalıştık” dedi.

Aynı zamanda bu çalışmayla sonraki kongrelerinde; hem daha küçük ölçekli bir karbon ayak izi oluşturmayı hem de üretilen karbon ayak izine karşılık gelen ağaçlandırmalarla karbon yutakları oluşturarak “sıfır karbon kongre” idealine ulaşmayı amaçladıklarını kaydeden Prof. Dr. Didem Evci Kiraz açıklamasında, “Çünkü modern dünyada artık, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen olimpiyatlar, spor faaliyetleri, fuarlar, zirve toplantıları, kongre ve sempozyumlar gibi organizasyonların karbon ayak izi envanterleri çevresel sosyal sorumluluk gereği ortaya konuluyor” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Cengiz Türe ve Öğr. Gör. Nurcan Ek’in katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmada, kongre ve katılımcıların faaliyetleri nedeniyle toplam 16 ton / eşdeğer karbondioksit salımı gerçekleştiği belirlendi. Bunların ana faaliyetlere göre oransal dağılımına bakıldığında ise; yüzde 78’ini uçakla ulaşım, yüzde 16’sını konaklama, yüzde 3’ünü konferans salonlarındaki enerji tüketimi ve yüzde 3’ünü diğer kaynaklardan oluşan salımların oluşturduğu belirtildi.

Bu sonuçlara ilişkin ton cinsinden ve yüzde oranları olarak birlikte verilen değerler “16 ton/eşdeğer karbondioksit miktarını somutlaştıracak olursak, 10 yaşında 3 bin 177 adet geniş yapraklı ağcın, 1 yıl içinde giderebildiği bir salıma karşılık geldiğini söyleyebiliriz” şeklinde ifade edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.