Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye yüzünü güneşe çevirdi

Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını her geçen yıl biraz daha artıran Türkiye, çatılarda ayrıca güneş enerjisi kollektörleri ile sıcak su üretiminde dünya üçüncülüğüne yükseldi. Çin ve ABD’nin ardından sıcak su eldesin de güneşten en fazla yararlanan ülke olan Türkiye, yıllık 200 milyon dolarlık enerji tasarrufu sağladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2020 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2020 10:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını her geçen yıl biraz daha artıran Türkiye, çatılarda ayrıca güneş enerjisi kollektörleri ile sıcak su üretiminde dünya üçüncülüğüne yükseldi. Çin ve ABD’nin ardından sıcak su eldesin de güneşten en fazla yararlanan ülke olan Türkiye, yıllık 200 milyon dolarlık enerji tasarrufu sağladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yapmış olduğu düzenlemeler ile ekonomik yapılabilirliği daha cazip hale getirilen çatı ve cephelerde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumu sayesinde kendi elektriğini güneşten üreten haneler, sanayi tesisleri, tarımsal faaliyetler her geçen gün artıyor. Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında fotovoltaik güneş panellerinin yerli üretiminin ve yerliliğinin de her geçen gün arttığı Türkiye’de, çatılarda kurulan fotovoltaik güneş enerjisi panellerinin kapasitesi 270 megawatt’ı (MW) geçti.

Türkiye dünya üçüncüsü

Türkiye, güneşten elektrik üretmenin yanı sıra, termal güneş enerjisi kollektörleri (gün ısısı) ile sıcak su üretiminde ise Çin ve ABD’nin ardından dünya üçüncülüğüne yerleşti. Türkiye’yi ise sırasıyla Almanya, Brezilya, Hindistan, Avusturalya, Avusturya, İsrail ve İtalya takip ediyor. Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına göre, yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 741 saat (günlük ortalama 7,5 saat) yıllık ortalama gelen güneş enerjisi bin 527 kilowattsaat (kWh)/metrekareyıl ile Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı kurulu güç kapasitesini artırma potansiyeli oldukça yüksek.

900 bin ton petrol tasarrufu gerçekleşti

Türkiye’de güneş enerjisinden sıcak su üretimine yönelik olarak halihazırda 22 milyon metrekare panel alanı kurulmuş durumda, bu alana karşılık yıllık 900 bin ton eşdeğer petrol (TEP) değerinde enerji güneşten üretilirken, Türkiye bugünkü rakamlarla güneşi sıcak suya dönüştürerek yıllık yaklaşık 200 milyon dolar enerji tasarrufu sağlıyor.

Vatandaşın yarısı haberdar değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Verimliliği (ENVER) Derneği’nin ortaklaşa yapmış olduğu “Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi” çalışması kapsamında, hane halkının güneş kolektörü kullanım eğilimi de ölçüldü. Bu kapsamda güneş enerjisi kolektörü kullanmayan hane halkının yüzde 53,3’ünün haberdar olmadığı ve faydasını bilmediği, 4 yıla kadar kurmayı düşünenler ile güneş enerjisi kollektör pazarının yüzde 25 daha büyüyeceği öngörülüyor.

“Güneş enerjisi kurulu gücümüz 6 bin mw’yi aştı”

Konuya ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Güneş enerjisi kurulu gücü ve güneşten elektrik üretimi konusunda son yıllarda ciddi bir atak yaptık. Özellikle lisanssız üretimin bugün yüzde 90’ından fazlasını güneş enerjisi santralleri oluşturuyor. Esasında Anadolu’da güneş enerjisinden sıcak su elde etmek için çatılara kurulan güneş kolektörleri oldukça yaygın. Bu kültürün bir sonucu olarak Türkiye’nin bu konuda dünya üçüncüsü olması şaşırtıcı bir sonuç değil. Amacımız bunu bir sonraki aşamaya taşıyarak çatı ve cephe uygulamalarıyla kendi elektriğini üreten bir yatırımcı profili ortaya çıkarmak. Hanelerde otellerde, hastanelerde, kamu kurumlarında, okullarda, tarlalarda, sanayi kuruluşlarında çatıların güneş panelleriyle parlamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücünün 6 bin MW’yi aştığını kaydeden Bakan Dönmez, şunları kaydetti:

“Her yıl yapmayı hedeflediğimiz bin MW’lık YEKA-GES yarışmalarıyla güneşin toplam enerji portföyü içerisindeki payını da artıracağız. Son iki yılda yapılan toplam kurulu güç yatırımlarına baktığımızda güneş bin 547 MW ile ilk sırada geliyor. Bunda özellikle lisanssız üretimdeki üst limitin 5 MW’a çıkarılması, vergiden muaf bir sistemin getirilmesi ve üretilen elektriğin öz tüketiminin fazlasının satılması önemli bir yer tutuyor. Şimdi önümüzde Mini YEKA-GES yarışmalarımız olacak. Mini YEKA’larla yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacağız. 36 ilimiz için güneş enerjisine dayalı 10, 15, 20 MW arasında değişen 74 yarışma düzenleyeceğiz. Böylece ülkemizin dört bir yanındaki küçük ve orta ölçekli daha fazla yatırımcının yenilenebilir enerji üretimine dâhil olmasını sağlayacağız.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.