Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Bal Üretiminde Söz Sahibi Oluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu Bal Ormanları Eylem Planı ile Türkiye bal üretiminde söz sahibi oldu. Eylem planı çerçevesinde bugüne kadar 249 adet bal ormanı kuruldu.Ülkemizin bal üretim...

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu Bal Ormanları Eylem Planı ile Türkiye bal üretiminde söz sahibi oldu. Eylem planı çerçevesinde bugüne kadar 249 adet bal ormanı kuruldu.
Ülkemizin bal üretim miktarını, kovan başına düşen bal verimini artırmak ve arıcılık sektörünü desteklemek maksadıyla Bal Ormanları Projesi’ni hayata geçiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2008’den beri ülkenin her köşesinde bal ormanları tesis ediyor.
Bugüne kadar 249 adet bal ormanı tesis eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2016’da 54, 2017’de 54, 2018’de 60 ve 2019’da 60 adet olmak üzere toplam 228 adet daha bal ormanı tesis edecek.
Arıcılığa ve bal üretimine verilen destekler sayesinde ülkemizin bal üretiminde Dünya’da 6’ncı sıradan 2’nci sıraya yükseldiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı
Veysel Eroğlu “Uygulamaya koyduğumuz Bal Ormanları Projesi ile her ilimizde bal ormanları kuruyoruz. Bu çalışmalarımızın karşılığını ise üretim artışlarıyla alıyoruz” diye konuştu.
“BAL ORMANLARI İÇİN ÖZEL DÜZENLEME YAPTIK”
Ormanlarda tamamen organik bal üretmek maksadıyla bal ormanları kurduklarını vurgulayan Veysel Eroğlu “Bu çok önemli, arıcılar bilir. Eskiden arıcılar ormana sokulmuyordu. 2007 yılında bana arıcılar geldi. Dediler ki, "ormanlara biz giremiyoruz" nasıl giremiyorsunuz deyince, meğer ormanlara hayvanlar giremez diye bir kanun varmış. Neticede arı da bir hayvan ve bu sebeple ormanlara arıları sokmuyorlarmış, ben de güldüm. Arılar orman için faydalı. Bu sebeple 16 sayfalık genelge ile bal ormanları kurulması talimatını verdik. Hatta bal ormanları için özel bir düzenleme yaptık. Bu Türkiye için çok faydalı oldu. Türkiye’yi bal üretiminde 2’nci sıraya yükselttik. Bu ekonomik olarak bir kazanç sağladı” dedi.
BAL ÜRETİMİNİN YÜZDE 80’İ ORMAN İÇLERİNDE YA DA KENARLARINDA YAPILIYOR
Ülkemizde bal üretiminin yüzde 80’inin orman içi ve kenarlarındaki boşluklarda yapıldığını belirten Eroğlu “Bal arıları tabiattaki tozlaşmanın yüzde 85’ini gerçekleştiriyor. Arıcılık, biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında, sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda topraklarımızın büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyettir” değerlendirmesinde bulundu.
BALDA MARKA OLUŞTURMAK ÖNEMLİ
Türkiye genelinde bal ormanı için çok talep olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Biz, bu taleplerin hepsine cevap verdik. Bundan sonra da cevap vereceğiz. Çünkü, balda marka oluşturmak çok önemli. İstiyoruz ki, ballarımız şeker katmadan halis ballar olsun. Bunun için de arıcılara her türlü desteği vermeye hazırız” diyerek sözlerini tamamladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.