Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sulamada Tasarruf İçin Kapalı Sistem Sulamalar Tercih Ediliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, hayata geçirdiği sulama projelerinde kapalı sistem sulama sistemlerini tercih ediyor. Tercih edilen bu sistemler sayesinde klasik sulama metotlarına oranla yaklaşık yüzde...

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, hayata geçirdiği sulama projelerinde kapalı sistem sulama sistemlerini tercih ediyor. Tercih edilen bu sistemler sayesinde klasik sulama metotlarına oranla yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağlanıyor.
Birçok kişinin Türkiye’yi su zengini bir ülke olarak bildiğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ne yazık ki ülkemiz hakkında böyle yanlış bir algı var. Türkiye yarı kurak bir iklim bölgesinde ve düşen yağışlar mevsimlere göre farklılık gösteriyor. Özellikle sulamanın yapıldığı yaz aylarında yağışlar en aza iniyor. Bu yüzden yağışlı mevsimdeki suları baraj ve göletler vasıtasıyla biriktirmek ve yaz aylarında sulamada kullanmak zorundayız. Bu suları kullanırken de en tasarruflu sulama sistemi ne ise onu kullanmalıyız. Biriktirdiğimiz sular sınırsız değil" değerlendirmesinde bulundu.
"2003’TEN SONRA İPTİDAİ SULAMA SİSTEMLERİ TERK EDİLDİ"
Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak sulama yatırımlarına büyük önem verdiklerini ve bu projelere aktarılan kaynağı sürekli artırdıklarını belirten Veysel Eroğlu, "2003 yılından itibaren klasik sulama sistemlerini terk ederek modern borulu damlama ve yağmurlama metotlarını kullanmaya başladık. Bu sistemler ile sulamada kullanılan su miktarında iptidai sistemlere göre yüzde 25 ila 30 arasında su tasarrufu sağlıyoruz" diye konuştu.
"BORULU SİSTEM SULAMALARIN ORANI YÜZDE 21’E YÜKSELDİ"
2003 yılından önce hayata geçirilen projelerin sadece yüzde 6’sının borulu sistem olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, "Tamamlayarak hizmete aldığımız tesisler sayesinde 2015 yılı itibarıyla borulu sistem şebekelerin oranını yüzde 21’e yükselttik" dedi.
Bugün itibarıyla ülkede 62,3 milyon dekarın sulamaya açıldığını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "2016 yılında hizmete alacağımız tesisler ile bu alanı 64,3 milyon dekara çıkaracağız. 2019 yılı hedefimizi ise 71,5 milyon dekar olarak belirledik. 2019 yılına kadar hizmete alınacak bu tesislerin tamamına yakını da en modern sulama metodu olan borulu yağmurlama ve damla sistemlerinden oluşuyor" açıklamasını yaptı.
"MODERN SİSTEMLERE GEÇİŞ İÇİN ÇİFTÇİLERE KOLAYLIK SAĞLANIYOR"
Sadece yeni projelerde modern sistemler kullanmadıklarını belirten Veysel Eroğlu, "Daha önce hizmete alınan iptidai sistemleri de rehabilite ederek bu sistemlere dönüştürüyoruz. Kapalı sistem sulamaları teşvik etmek ve en kısa sürede bu sistemlere geçişi sağlamak için de düzenlemeler yapıyoruz. Bu sistemlere geçmek için çiftçilerimize gereken kolaylıkları sağlıyoruz. Yaptığımız düzenlemeler ile yenileme projesinin toplam maliyetinin yüzde 90’ını biz karşılıyoruz, sulama kuruluşlarını ve çiftçilerimizi destekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"VERİM YÜZDE 90’LARA ULAŞIYOR"
Kıt su kaynaklarının israfına sebep olan klasik sulama sistemlerinde, tava veya karık sulamasında, çiftlik veriminin yüzde 60’lar civarında olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Buna şebekedeki sızma, buharlaşma, işletme kayıplarını ilave edildiğinde verim yüzde 50’lere kadar düşüyor. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından klasik sulama metotları yerine devreye alınan modern kapalı sistem yağmurlama ve sulama metotları ile verim yüzde 60, 80 hatta 90’a ulaşıyor" diye konuştu.
"EROZYON PROBLEMİNİ ÖNLÜYOR"
Salma sulama yöntemleriyle sulanması zor olan arazilerin de yüksek basınçlı sulama sistemleriyle rahatlıkla sulanabildiğini belirten Veysel Eroğlu "Ayrıca eğimi yüksek tarım arazilerinde yüzey sulama yöntemleri ciddi erozyon problemlerine yol açarken yüksek basınçlı sulamalar, bu nitelikteki alanlarda erozyon probleminin önüne geçiyor" diyerek sözlerini tamamladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.