Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rize Valisi Bektaş, Pleki Mağarasını İnceledi

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, yüzyıllar boyunca Karadeniz’e özgü hamsili ekmek ve mısır ekmeği pişirmek için kullanılan pileki taşının çıkarılmasıyla oluşan tarihi Pileki Mağarası’nda incelemelerde bulundu.Rize Valisi Erdoğan Bektaş,...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2016 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2016 16:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rize Valisi Bektaş, Pleki Mağarasını İnceledi
Rize Valisi Erdoğan Bektaş, yüzyıllar boyunca Karadeniz’e özgü hamsili ekmek ve mısır ekmeği pişirmek için kullanılan pileki taşının çıkarılmasıyla oluşan tarihi Pileki Mağarası’nda incelemelerde bulundu.
Rize Valisi Erdoğan Bektaş, İyidere ilçesini ziyaret ederek bir dizi incelemelerde bulundu. İncelemeleri esnasında Vali Bektaş’a, İyidere Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer, İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete, İyidere İlçesi İl Genel Meclisi üyeleri Sabit Karafazlı ve Mehmet Şamlı’nın yanı sıra diğer yetkililer eşlik etti.
Vali Bektaş, İyidere İlçesindeki incelemelerinin ilk bölümünde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesini ziyaret ederek, tatlı su ve deniz balıkları yetiştiriciliği konusunda, Fakülte bünyesinde yürütülen projeler hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Vali Bektaş ve beraberindekiler daha sonra İyidere’nin Çiftlik Köyü ve Köşklü Köyü arasında yer alan Pileki Mağarası’nda incelemelerde bulundu.
Yüzyıllar boyunca Karadeniz’e özgü hamsili ekmek ve mısır ekmeği pişirmek için kullanılan pilekinin hammaddesinin çıkarılmasıyla oluşan yapay mağarada incelemelerde bulunan Vali Bektaş, “Burada yüzyılların emeği ve izi var. Bu yönüyle doğal mağaralardan çok daha farklı bir atmosfere sahip” dedi.
30-40 yıl öncesine kadar pileki hammaddesi olan taşın çıkarıldığı mağaranın içinde ve çevresinde güzel çalışmaların yapıldığı belirten Vali Bektaş, “Teknolojinin gelişmesi ve alışkanlıklarımızın değişmesi sonucu buradan artık taş çıkartılmıyor. Mağaradan taş çıkartıldığı dönemlerde, sahile ulaşan patika yollar vardı. Mevcut patikalar üzerinde bir çalışma yapılıp bu patikaları canlandırmamız lazım. Bu sayede hem turizmi canlandırmış hem de Pileki Mağarasına çok daha farklı bir anlam kazandırmış oluruz. Burada yüzyılların emeği var bu emeğe sahip çıkmamız gerek” şeklinde konuştu.
İyidere’deki programının son bölümünde bir marangoz atölyesini ziyaret eden Vali Erdoğan Bektaş, buradaki ahşap oyuncakları inceledi. Oyuncakların tamamen doğal malzemeden yapılması, hiçbir kimyasal madde kullanılmaması çocukların sağlığı için çok önemli olduğunu ifade Vali Bektaş, imalathane sahiplerine çalışmalarında başarılar diledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.