Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Türkiye’nin En Yaşlı Kaplumbağası TOKİ Darıca’da Yaşıyor

Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki hayvanat bahçesinde bulunan Türkiye’nin en yaşlı kaplumbağası Toki, yaklaşık 200 yıl yaşıyor.Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı’nda bulunan ve 96 yaşında...

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki hayvanat bahçesinde bulunan Türkiye’nin en yaşlı kaplumbağası Toki, yaklaşık 200 yıl yaşıyor.
Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı’nda bulunan ve 96 yaşında olduğu öğrenilen Toki ismindeki dev kaplumbağa, Türkiye’nin en yaşlısı. Genellikle Hint Okyanusunda bulunan Aldabra Adalarında görüldüğü öğrenilen kaplumbağanın 1920 yılında doğduğu ve yer yüzünde en uzun süre yaşama sahip hayvanlardan biri olduğu öğrenildi.
Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı Eğitim Sorumlusu Arif Güler, “Kaplumbağamızın ismi Toki. Yaşam alanında Afrika Mahmuzlu Kaplumbağa ile birlikte yaşıyor. Sıcak havalardan çok memnun ve çok seviyor. Zaman zaman bu sıcak havalardan bunalabiliyor. Bugün onu biraz serinlettik. Serinletmek onu kendine getirdi. Canlandı, uyuyordu, uykusunu açmış olduk. 2016 itibariye 96 yaşına girdi. Toplamda 200 yıl kadar yaşayabiliyor. Onun için biz şuan ona genç bir kaplumbağa diyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin en yaşlı kaplumbağası. Türkiye’nin en yaşlısı olmasına rağmen kaplumbağalar arasında şu anda genç görülüyor. Çok sağlıklı kendisi. Uzun yıllar daha yaşayacağını düşünüyoruz” dedi.
“GÜNDE 12 KİLO BESİN YİYOR”
Toki isimli dev kaplumbağanın beslenme şekli ile ilgili bilgiler veren Güler, “Otçul bir hayvan. Bahçesi bitkilerden oluşuyor. Genelde gün boyu arkadaşı ile birlikte buradaki bitkileri tüketiyor. Bunların dışında bakıcısı tarafından verilen sevdiği meyveler ve sebzeleri de yiyor. Günde ortalama 12 kilo besinle besleniyor” şeklinde konuştu.
“GÜNÜN YARISINI UYUYARAK GEÇİRİYOR”
96 yaşındaki kaplumbağanın bahçede olduğu zamanlarda daha hareketli olduğunu belirten Güler, “Havanın güzel olduğu günlerde değişiyor. Hareketleniyor, canlanıyor. Yazı seven, güzel havaları seven bütün hayvanlar gibi o da güzel hava ile birlikte daha canlı daha aktif oluyor. Bahçede olduğu zaman çoğunlukla hareketli oluyor ama günün yarısını uyuyarak geçiriyor” ifadelerini kullandı.
Darıca hayvanat bahçesinde bulunan 96 yaşındaki Toki isimli Türkiye’nin en yaşlı dev kaplumbağası bakıcısı tarafından sıcak havalarda bunalmaması için su ile serinletiliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.