Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ormanların bakım timleri iş başında

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Ağaç kesimi ve budama bakımları ormanların sağlığı, kalitelerinin yükseltilmesi, daha fazla fıstık çamı kozalağı elde edilmesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı hale getirilmesi...

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2016 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2016 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ormanların bakım timleri iş başında
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Ağaç kesimi ve budama bakımları ormanların sağlığı, kalitelerinin yükseltilmesi, daha fazla fıstık çamı kozalağı elde edilmesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı hale getirilmesi bakımından yapılması gereken bir çalışma. Orman ağaçları bu bakım çalışmaları ile güzelleştiriliyor ve daha gür bir şekilde gelişmeleri sağlanıyor” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki orman varlığını daha sağlıklı, kaliteli ve yangınlara karşı dayanıklı bir yapıya kavuşturmak maksadıyla ormanlarda budama çalışmalarını sürdürüyor. Ormanlar için bir nevi bakım görevi yapan orman teşkilatı, ormanların sağlığı için 2019 yılına kadar 605 bin dekar alanda budama çalışması yapacak.
Orman teşkilatının sadece fidan dikmediğini, dikilen fidanların ve mevcut ormanların bakımını da yaptığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu "Bu çerçevede 2015-2019 yıllarını kapsayan ’Orman Ağaçlarında Budama Eylem Planı’nı hazırladık. Bu eylem planına göre 2015 yılında 143 bin 950 dekar ormanlık alanda budama çalışmalarını tamamladık. 2016’da ise 122 bin 060 dekar, 2017’de 120 bin 450 dekar, 2018’de 110 bin 410 dekar ve 2019’da 108 bin 470 dekar olmak üzere 2019’a kadar toplam 605 bin 340 dekarlık ormanda budama yapmış olacağız" diye konuştu.
“Ormanların sağlığı ve kalitesi için budama bakımı şart”
Ormanlarda ağaç kesiminin insanlar tarafından farklı şekilde anlaşıldığını ve tepki gösterildiğini ancak bu çalışmaların planlı biçimde ve tekniğine uygun olarak yapılan orman bakımının bir parçası olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Ağaç kesimi ve budama bakımları, ormanların sağlığı, kalitelerinin yükseltilmesi, daha fazla fıstık çamı kozalağı elde edilmesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı hale getirilmesi, bakımından yapılması gereken bir çalışma. Orman ağaçları bu bakım çalışmaları ile güzelleştiriliyor ve daha gür bir şekilde gelişmeleri sağlanıyor. Ayrıca budama ile yeni nesil ağaçların gelişimi de daha iyi oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
“Budama olmazsa ormanlar büyümez”
Budama ve seyreltme çalışmaları ile maksatlarının ağaçların hem kalitesini artırmak hem de ileride oluşabilecek kar ve rüzgar kırıklarına karşı önlem almak olduğunu ifade eden Eroğlu " Böylece ağaçlar daha iyi boy ve çap yapabiliyorlar. Bu çalışmalar olmasa dallanmadan kaynaklanan sıklıktan ormanlar hiç büyümez" ifadelerini kullandı.
“Son 13 yılda yaklaşık 1 milyon dekardan fazla alanda budama yapıldı”
Son 13 yılda ormanlarda 1 milyon dekardan fazla alanda budama yaptıklarını belirten Eroğlu, "Hazırladığımız eylem planı ile bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bakanlık olarak her konuda planlama yapıyoruz. Neyi ne zaman kimin yapacağını önceden belirliyoruz. Bu eylem planı ile de budama konusunda yapılacak çalışmaların beş yıllık planlamasını yaparak, budama bakımının nasıl yapılacağını, tekniğini, hangi alet ve ekipmanın kullanılacağını belirledik" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.