Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmara Denizi’ni yosunlar kurtaracak

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman Yosundan Organik Gübre Elde Edecek Bir Tesis İçin Düğmeye Bastıklarını Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2016 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2016 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Marmara Denizi’ni yosunlar kurtaracak
Yalova Belediyesi, Marmara Denizi’nde kirliliğe bağlı olarak artan yosunları kuracağı tesis ile organik gübreye dönüştürecek.
Yalova sahillerinde 2 yıldır yaşanan yosun istilasından yola çıkan belediye, sahillerde bir araştırma yaptırdı. Araştırma raporunun bir kitap halinde kendilerine sunulduğunu belirten Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "2 yıldır Yalova sahillerinde yoğun bir yosun istilası baş gösterdi. 2016 yılında neredeyse 24 saat ekiplerimiz çalışarak yosunlarla mücadele ettiler. Biz yosunlanmanın kaynağını araştırmaya yöneldik. Profesörlerden oluşan bir grup bu konuda çalışmalara başladı. 10 ay süren bir çalışma sonrasında da Yalova sahilleri ve hatta Marmara Denizi’ndeki yosun artışının sebebini içeren bir rapor hazırlayarak bize sundular. Rapora göre yosun artışının temel sebebi denizde artan kirlilik. Marmara Denizi yosun oluşumuna imkan tanıyacak kadar kirli. Bu kirliliğin sebebinin ise Marmara Denizi’nde kıyısı olan ancak arıtması olmadan atıklarını derin deşarjla denize boşaltan belediyelerin olduğu saptamasında da bulunuldu. Bütün bu atıkların suyun ışık geçirgenliğini azalttığı, daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyan yosunlarında su yüzüne çıkarak dalgalarla sahile taşındığı dile getirildi" dedi.
Yosunların organik gübreye dönüştürüleceğini belirten Salman, "Yosun, toplanıp satılan, değerli bir gıda maddesi. Özellikle Uzakdoğu’da ciddi yosun tüketimi var. Ancak gıda kodeksine uyulması şartı aranıyor. Marmara Denizi’nde oluşan bu yosun gıda kodeksi parametrelerine uymuyor. Yosunlarda deniz kirliliğine bağlı ağır metaller bulunuyor. Ancak bu yosunların organik gübre olarak kullanılabildiği, yosunların gerek sahile vuran bölümleri ve gerekse su altında yapılacak hasatla kurulacak bir tesis vasıtası ile organik gübreye dönüştürülebileceği belirtildi. Daha önceden ülkemizde bu yönde yapılmış hiç bir çalışma yok. Küresel anlamda da bu tip tesislere çok az rastlanıyor. Bu denli büyük bir projeye Yalova olarak biz öncülük etmek istiyoruz. Bu proje sadece Yalova’nın değil ülkemiz açısından önemli bir proje olacak. Fizibilite çalışmasına başladık" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.