Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mahalle bahçesinde tohumluk ürünler alınmaya başladı

Tepebaşı Belediyesi, Porsuk Çayı Feylesofları Derneği ve Doğal Yaşam, Yerel Tohum Grubunun ortaklaşa çalışmasıyla sürdürülen Esentepe Mahalle bahçesi projesinde ilk tohumluk ürünler toplanmaya başlandı.Doğalı arayış ve doğaya dönmek...

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2016 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2016 13:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mahalle bahçesinde tohumluk ürünler alınmaya başladı
Tepebaşı Belediyesi, Porsuk Çayı Feylesofları Derneği ve Doğal Yaşam, Yerel Tohum Grubunun ortaklaşa çalışmasıyla sürdürülen Esentepe Mahalle bahçesi projesinde ilk tohumluk ürünler toplanmaya başlandı.
Doğalı arayış ve doğaya dönmek amacıyla Esentepe mahallesinde Tepebaşı Belediyesi Çocuk Kültür Evi yanındaki boş alanda başlatılan organik tarım bahçesi ilk ürünlerini vermeye başladı. Çalışmayı başlatan ve Tepebaşı Belediyesinin destekleri ile sürdüren Porsuk Çayı Feylesoflar Derneği ve Doğal Yaşam, Yerel Tohum Grubu gönüllüleri Mart ayından bu yana sürdürdükleri çabalar karşılık verdi ve ilk domatesler bahçeden alındı. Buradan elde edilen tohumların önümüzdeki sene düzenleyecekleri tohum takas şenliğinde kullanacaklarını belirten proje gönüllüsü ve Porsuk Çayı Feylesofları Derneği Başkanı Fevzi Şirin, “Bizim buradaki amacımız doğala yönelmek, bugün genetiği ile oynanmış birçok ürün bize sunuluyor. Bizse bunun karşısındayız bu topraklarda yetişmiş yerel ürünlerle halkımızı tanıştırarak, insanımızı yerele ve doğala davet ediyoruz. Bugün topladığımız ürünlerden gönüllü arkadaşlarımızla birlikte tohum elde ederek, tohumları hiçbir beklenti içinde olmadan yine halkımızla paylaşacağız” dedi.
“Tohum almak zahmetli, ama değiyor”
Proje gönüllüsü ve Doğal Yaşam, Yerel Tohum Grubu kurucusu Ayhan Kaya, tohum elde etmek için iş dışında kalan vaktinin neredeyse tamamını ayırdığını belirtti. Elde ettikleri tohumların tüm bu zahmete değdiğinin altını çizen Kaya, bir domatesten tohum elde etme sürecini şöyle anlattı:
“Öncelikle domatesleri bıçakla enine şerit şeklinde kesiyorum. Daha sonra içindeki küçük tohumları çıkartıp altına tencere koyduğum bir süzgeçte bekletiyorum domatesin suyu tencerede tohumu süzgeçte kalıyor. Tohumlar iyice suyunu çektikten sonra tohumlukları tekrar domates suyunun içine atıyorum ve bir hafta bekletiyorum. Bunun sebebi henüz tohum niteliği kazanmamış tanelerinde tohum olabilmelerini sağlamaktır. Bir hafta sonra, bu süreçte suyun üstü küf tutar, suyun dibine çöken tohum tanelerini alıyor ve kurutuyorum. Bu taneler artık çimlenmeye hazır tohumlardır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.