Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuş Cenneti’nde Kırmızı Alarm

Güney Marmara Doğal Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Manyas Kuş Cennet’indeki kirlilik, balık miktarında azalma, göl suyunda çekilme gibi konularda araştırmalar yaptı. Araştırmanın verileri Manyas Kuş Gölü’nün kırmızı...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kuş Cenneti’nde Kırmızı Alarm
Güney Marmara Doğal Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Manyas Kuş Cennet’indeki kirlilik, balık miktarında azalma, göl suyunda çekilme gibi konularda araştırmalar yaptı. Araştırmanın verileri Manyas Kuş Gölü’nün kırmızı alarm verdiğini ortaya çıkardı.
Her geçen gün daha da kirlendiği gözlenen Manyas Kuş Gölü’nde incelemelerde bulunan Bandırma GÜMÇED Şube Başkanı Gültekin Mutlu, Yönetim Kurulu Üyesi Can Emre ve Kuş Cenneti Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Necmi Dinç göl kirliliği ve balık azalmalarını yerinde görmek için Eğridere, Karadere ve Kuşcenneti Gölü etrafında incelemelerde bulunarak gölden ve dereden su numuneleri aldı.
Bandırma GÜMÇED Şube Başkanı Gültekin Mutlu yaptığı açıklamada, ’’Bandırma GÜMÇED olarak 2015 yılından bu yana Manyas Kuş Cenneti Gölü’nde kirlilik, balık azlığı ve göl sularının çekilmesi konusunda yerel ve ulusal anlamda konuyu gündeme getirdik. Aynı zamanda bölgemiz milletvekilleri mecliste bu konularda çalışmalarda bulundular. Gölü besleyen dereler aşırı kirli olduğu için Kuş Cenneti Gölü de kirlenmiş durumda. Eğridere ve Karadere’de incelemelerde bulunarak numuneler aldık. Kirletilen dereler sayesinde Manyas Kuş Cenneti Gölü kirlenerek göldeki balıklar, kuşlar ve diğer canlılar zehirleniyor. Aldığımız su numuneleri çok kötü. Dere ve göl suyunun rengi, kokusu, içindeki yosunlar ve atıklar berbat denecek durumda. Köylülerde bu suyu mahsüllerini sulamalarda kullanıyor. Yaklaşık bir buçuk yıldır Manyas Kuş Gölü’nün kirli olduğunu yerel ve ulusal basında paylaşmamıza rağmen, özellikle bu konuda önlem almayan yetkililer halen kış uykusundadırlar. Kuş Cenneti Gölü kaderine terk edilmiş. Gölün kirliliği konusunda ilgili Bakanlıklar ile birçok yazışmalar yaptık, bölge bazında yetkililer ile görüştük. Konu ile ilgili bürokratlar ile irtibat kurmamıza rağmen yetkililerin hiç birşey yapmadığını görüyoruz. Kuş Cenneti Gölü can çekişiyor, göl adeta kaderine terk edilmiş durumda. Böyle giderse yakın bir zamanda göl bitme noktasına gelecek. Ülkemizin gelecek 25-30 yılda su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağı düşünülürse bir an önce gölü ve çevresini kirlilikten kurtarmalıyız’’ dedi.
Kuş Cenneti Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Necmi Dinç ise, ’’ Manyas Gölü’nü besleyen derelerin kirliliği nedeniyle Kuş Cenneti Gölü kirlenmektedir. Aynı zamanda Aksakal mahallesinde bulunan Karadere üzerindeki dere kapaklarının kapalı olması ve suyun kapakların üzerinden akmasından dolayı Kuş Cenneti Gölü’ne gelen su miktarı az olunca glödeki balık miktarında da azalma olmaktadır. İlkbahar ve Yaz sezonu boyunca derelerin üzerlerinde bulunan kapaklar açık olmalıdır. Gölü kirleten derelerin ıslah edilmesi ile birlikte gölü kirleten tesislere yetkililerin gerekli yaptırımları yaptırması gereklidir’’ dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.