Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koza Altın’ın Kayseri’deki Altın Madenine Verilen ÇED Raporuna İptal

Paralel yapıya yakınlığıyla bilinen Koza Altın İşletmeleri’nin Kayseri’deki altın madeni işletmesinin ÇED raporu, arazinin amacı dışında kullanıldığı, usule uygun işletilmediği ve işlemin sebeplerinin sakat olduğu gerekçesiyle...

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Paralel yapıya yakınlığıyla bilinen Koza Altın İşletmeleri’nin Kayseri’deki altın madeni işletmesinin ÇED raporu, arazinin amacı dışında kullanıldığı, usule uygun işletilmediği ve işlemin sebeplerinin sakat olduğu gerekçesiyle iptal edildi.
Kayseri 2. İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, davacı Erdemler Un Gıda San. Ve Tic. A.Ş. avukatı Suat Öztürk, müdahil vekili Koza Altın İşletmeleri A.Ş. adına avukat Bahadır Öztürk, davalı vekili çevre ve Şehircilik Bakanlığı hukuk Müşaviri Doç. Dr. Bayram Keskin katıldı.
Mahkeme Başkanı görülen dava sonrasında Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Kayseri’nin Himmetdede beldesindeki altın madeni işletmesinin ÇED raporunun iptaline karar vererek, iptal gerekçesini şu şekilde kayda geçirdi:
“Erdemler Un Gıda San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Kocasinan ilçesine bağlı Himmetdede Beldesi’nde Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin ‘Altın Madeni İşletmesi’ projesi hakkında şirkete verilen 15/03/2012 gün ve sayılı ÇED Olumlu Kararı’nın hukuka aykırı olduğu, sahibi olduğu un fabrikasının haritaya gizlendiği, siyanürle üretim yapılan yerin hemen yanında bulunan fabrikasının üretim sonucu oluşabilecek muhtemel değerlendirmelerin yapılmadığı, fabrikanın yok sayıldığı, ilgili yönetmeliğe uygun olmadığı, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından ÇED ön raporu halkı bilgilendirme çalışmalarının mevzuata uygun olarak yapılmadığı, idarece yeterli inceleme ve araştırmada bulunulmadığı ileri sürülerek ÇED raporunun iptali için dava açıldı.
Görülen duruşmada, Koza Altın işletmeleri A.Ş.’nin ‘altın Madeni işletmesi projesi kapsamında davalı idarece adı geçen şirkete verilen dava konusu ÇED Olumlu Kararının kapsadığı alanın bir kısmının sulu marjinal tarım arazisi niteliğinde olduğu ve bu yerin tarımsal amacı dışında kullanılmasının ilgili kurulca ve bakanlıkça uygun görülmediği açıktır.
Dava konusu ÇED Olumlu Kararı’nın verildiği tarih itibariyle ortada çevresel etki değerlendirme süresinde tamamlanması gereken ve mevzuat hükümlerine göre varlığı olmazsa olmaz nitelikte olan ilgili bakanlıkça verilmiş bir kamu yararı kararı ile söz konusu projenin alanına isabet eden 146 bin 400 metrekare mera alanının amacı dışında kullanılabileceğine izin veren bir mera komisyonu kararının bulunmadığı, başka bir ifadeyle ilgili kararların dava konusu karardan sonra alındığı ve çevresel etki değerlendirme sürecinin de usule uygun işletilmediği, dava konusu işlem tarihine göre bu açılardan da dava konusu işlemin sebeplerinin sakat olduğu sonucuna varılmıştır.
Bu durumda Kayseri İli Kocasinan İlçesi Himmetdede beldesindeki un fabrikası bulunan davacının maliki olduğu taşınmazın hemen bitişiğinde bulunan taşınmazlar üzerinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Altın Madeni İşletmesi projesi hakkında adı geçen şirkete verilen 15/03/2012 gün ve 2456 sayılı ÇED Olumlu Kararında yukarıda söz edilen paragraflarda belirtilen nedenlerle mevzuata uyarlık bulunmamıştır.”
Mahkeme başkanı kayda geçen gerekçelerle ÇED Olumlu Kararı’nın iptaline karar verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.