Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Katrana bulanan deniz canlılarının tedavilerine devam ediliyor

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde geçtiğimiz hafta bir limanda yükleme sırasında bir tankerden sızdığı iddia edilen tonlarca akaryakıt nedeniyle zifte bulanan deniz kuşlarının tedavisine Darıca Hayvanat Bahçesinde devam ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2017 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2017 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde geçtiğimiz hafta bir limanda yükleme sırasında bir tankerden sızdığı iddia edilen tonlarca akaryakıt nedeniyle zifte bulanan deniz kuşlarının tedavisine Darıca Hayvanat Bahçesinde devam ediliyor.

Dilovası Diliskelesi’nde bulunan bir limandan geçtiğimiz hafta fuel-oil nakliyesi yapan bir tankerden denize tonlarca yakıt sızdığı iddia edilmiş, denize sızan yakıt lodosun da etkisiyle İzmit Körfezi’ne yayılmış ve deniz hayvanları katrana bulanmıştı. Deniz hayvanlarından yaklaşık 65 tanesi gönüllü vatandaşlar ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kocaeli Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkileri tarafından Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkına getirildi.

"Sakarmeke, karabatak ve martı olmak üzere 44 canlı yaşıyor"

Parka getirilen deniz canlılarının türleri ve adedi hakkında bilgiler veren Hayvan Yönetimi Müdürü ve Baş Veteriner Elçin Göktaş, "Petrol kirliliğinden en çok etkilenen hayvanlar deniz kuşları ve deniz memelileri. Bunun sebebi deniz kuşlarının petrolle kirlenen deniz yüzeyini hem dinlenme alanı olarak seçmeleri hem de denize dalıp beslenmeleri. Bundan dolayı parkımıza daha çok deniz kuşları geldi. Bunlar arasında sakarmeke, karabatak ve martılar var. Yaklaşık 65 tane deniz canlısı geldi. Bir kısmı gelirken yolda ölmüştü. Bir kısmı çok fazla kirli olduğu için tam temizleme sırasında can verdi. Şuanda yaklaşık 44 tanesi yaşıyor" dedi.

"İlk beslenmelerini yaptık. Şuan gözlem altındalar"

Tedavileri devam eden canlılar ile ilgili konuşan Göktaş, "İlk etapta biz hemen temizlemeye başladık. Petrol ürünlerinden temizlemek çok önemli çünkü tüylere petrol çok kötü bulaşmıştı. Denizde de ölüm sebeplerinden birisi de bu tüylere bulaşması. Uçma kabiliyetini, yüzme kabiliyetini, ısı yalıtımını azaltıyor. Kuşlarda hipotermi oluşuyor. Dolayısıyla gagalarına da bulaşmış oluyor. Tüylerini temizlemek istediklerinde bu petrol ürünlerini yutabiliyorlar. Bu yüzden biz ilk etapta petrol ürünlerinden temizlemeye çalıştık. Daha sonra da ilk beslenmelerini yaptık. Şuan gözlem altındalar. Yemeklerini yiyip yemediklerine bakıyoruz. Davranışlarına, aktif olup olmadıklarını kontrol ediyoruz" şeklinde konuştu.

Hayvanat bahçesine çevrede bulunan deniz canlılarının getirilmeye devam ettiği öğrenildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.