Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karavanla güneş enerjisini anlatıyorlar

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, Güneş Cafe adlı karavanıyla Türkiye turuna çıkarak güneş enerjisinin faydalarını ve kullanım yollarını anlatıyor.Isınmadan, aydınlanmaya, yemek pişirmeye kadar birçok alanda güneş enerjisinden...

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2016 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2016 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, Güneş Cafe adlı karavanıyla Türkiye turuna çıkarak güneş enerjisinin faydalarını ve kullanım yollarını anlatıyor.
Isınmadan, aydınlanmaya, yemek pişirmeye kadar birçok alanda güneş enerjisinden yararlanarak temiz enerjiye yönelmenin önemini anlatan Greenpeace temsilcileri, Türkiye’nin, güneş enerjisi potansiyelinde ikinci sırada yer almasına karşın, güneş enerjisinden en az yararlanan ülkelerden birisi olduğuna dikkat çekti. İzmir’in Çeşme ilçesine de iki günlük ziyaret gerçekleştiren Güneş Cafe koordinatörlerinden Bilinç Sezgin, Greenpeace olarak çözüme yönelik bir kampanya başlattıklarını ifade ederek, "Güneş Cafe, bu projenin ilk ayağı. Güneş Cafe ile yaptığımız ziyaretlerde, insanlara enerji sorunlarının çözümü için güneş enerjisini öneriyoruz. Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Kömür ile çalışan santraller yerine, nükleer enerji çözümü aramak yerine yerli, bedava ve üstüne üstlük temiz olan kendi güneşimize yönelmeyi öneriyoruz. Bu amaçla karavan turu başlattık" dedi.
"Hedef, bir milyon çatıya güneş paneli"
İstanbul’dan yola çıktıklarını ve iki ay boyunca Türkiye’yi dolaşarak insanlara güneş enerjisini anlatmaya çalışacaklarını söyleyen Bilinç Sezgin, "İlk durağımız Çanakkale’ydi. Daha sonra İzmir’e geçtik. İki gün kaldıktan sonra Çeşme ilçesine geldik. Çeşme’de de iki gün kaldıktan sonra Seferihisar ilçesine geçeceğiz. Kısa bir mola verdikten sonra 6 Eylül’de Bodrum’da gemimizle buluşacağız. Hedefimiz, bir milyon çatıya güneş paneli. Kampanyamızın ismi ’Güneşe yelken aç.’ Herkesi güneş enerjisi kullanmaya davet ediyoruz. Bu gördüğünüz karavanda, bir evin ihtiyacı olan enerjinin, güneş panelleriyle nasıl sağlanabileceğini simulasyonla göstermeye çalıştık. İçeride mutfak aletleri var. Çay, kahve, meyve sıkma makinesi, buzdolabı, karavanın üzerinde bulunan güneş panellerinin ürettiği enerjiyle çalışıyorlar. İnsanlara çay, kahve, meyve suyu ikram ederken kampanyamız hakkında bilgi veriyoruz. Ayrıca güneş ocağımız var. Güneşten gelen enerjiyle yemek pişirilebiliyor" diye konuştu.
"Teşvik edilmeli"
İnsanların Güneş Cafe karavanını görünce bir şey satıldığını sandıklarını belirten Sezgin, şöyle devam etti: "İnsanlara güneş enerjisinin faydalarını anlatınca ilgi gösteriyorlar. Fakat yapılacak olan ilk yatırımı ne kadar zamanda geriye alabilecekleri konusunda kafalarında soru işaretleri var. Kışın ne olur diye düşünüyorlar. Maliyet konusunda çok soru geliyor. Biz daha çok insanların evleri için nasıl bir sistemin uygun olacağını kendilerinin araştırmalarını istiyoruz. Biz daha çok güneş enerjisinin hangi alanlarda kullanılabileceğini, çevresel ve ekonomik faydalarını uygulamalı olarak anlatmaya çalışıyoruz. İnsanlara, yeterli sayıda güneş enerji paneli döşedikleri zaman evlerinin tüm enerji ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini anlatıyoruz. Güneş enerjisinin şebekeye bağlanması hususunda bazı bürokratik engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bunun da daha çok insanlardan gelecek taleple gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Greenpeace, insanlarla hareket eden bir kuruluş. Güneş enerjisine yönelik yoğun bir talep gelirse, bürokratik engellerin çok çabuk aşılacağına inanıyoruz. Temiz enerjinin, hem devlet tarafından hem de finans sektörü tarafından teşvik edilmesini istiyoruz."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.