Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İÜ Su ürünleri Dekanı Albay:

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay katıldığı konferansta yaptığı açıklamada Sakarya’da çok fazla şişeleme fabrikasının olduğunu belirterek, "Gölü sömürüyormuşuz gibi geliyor bana" dedi.Sakarya...

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2017 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2017 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İÜ Su ürünleri Dekanı Albay:

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay katıldığı konferansta yaptığı açıklamada Sakarya’da çok fazla şişeleme fabrikasının olduğunu belirterek, "Gölü sömürüyormuşuz gibi geliyor bana" dedi.

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Topluluğu ve SAÜ Genç Tema’nın ortaklaşa konferans düzenledi. SAÜ Çevre Mühendisliği Konferans Salonunda düzenlenen konferansa İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ve öğrenciler katıldı. Program ‘Çölün mavi gözü’ adlı belgeselin gösterimi ardından İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay bir sunum yaptı.

“Sapanca’yı besleyen güneydeki dereler”

Sapanca Gölünü besleyen güneydeki derelerin olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, “En büyük kaynak Sapanca gölünün güney kesiminde bulunan derelerdir. Dereler olmasa Sapanca Gölünün hayat bulmasını konuşmak mümkün değildir. Ayrıca yer altı suları ile besleniyor. Birçok yerde olduğu gibi Sapanca’nın şansı yer altı suları var. Sıkıntı şu son yıllarda bizi korkutan senaryo bu zaten. Özellikle Samanlı dağlarının olduğu kesimde hala kar var bu bizi sevindiriyor. Karlar eridikçe Sapanca gölü için yeni bir su kaynağı demek, Oksijen, hayat demek. Bizim için çok önemlidir” dedi.

“Bentler Sapanca gölü için sıkıntı oluşturacak gibi gözüküyor”

Sapanca’yı besleyen dereler üzerine kurulan bentlerin Sapanca gölü için sıkıntı olacağını belirten Dekan Meriç Albay, “Son yıllarda küçük küçük bentler yapılmaya başlandı. Burada göç eden ve üreyen balıklar var. Bu bentler Sapanca Gölü için sıkıntı oluşturacak gibi gözüküyor. İlle de lazımsa bu bentler yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bentlerde, barajlarda son yıllarda ortaya çıkan HES’ler de bu ülkenin gerçeğidir. Bentlerinde, barajlarında gerekirse yapılması ama mutlaka ve mutlaka bir yaşam hakkı tanımak lazım. Çünkü inanın sizin suyunuza çiçek, böcek, ayı, tavşan herkesin ihtiyacı var. Onları da düşünmek lazım. Yoksa suları borulara koyarsınız o canlıları da yok etme yoluna gidersiniz” diye konuştu.

“Çok fazla şişeleme fabrikası var”

Sapanca’da çok fazla şişeleme fabrikasının olduğunu da belirten Albay, “Çok fazla şişeleme fabrikası var. Gittiğim konferanslarda, panellerde önümüze gelen şişeler hep Sapanca’dan geliyordu. Sapanca çok fazla Türkiye’yi besliyor. Sapanca gölü içme suyu bakımından Türkiye’yi beslememeli. Bunu durdurmak lazım. Çok fazla fabrika var. Sömürüyormuşuz gibi geliyor bana. Bu gölün suyu aslında. Gölün suyunu göle gelmeden şişeliyoruz ve illere gönderiyoruz. Bu içme suyu konusunda tavizsiz olmamız gerekiyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.