Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hava Ve Çevre Kirliliğini Önleyecek Protokol

Sanayi Bölgesindeki Atıkların Toplanması Ve Bertaraf Eilmesi İle İlgili Protokol İmzalandi

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2016 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2016 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hava Ve Çevre Kirliliğini Önleyecek Protokol
Bursa Valiliği’nce İnegöl’deki hava kirliliğinin büyük ölçüde mobilyacılar sanayi bölgesinde yakılan endüstriyel atıklardan kaynaklandığının belirlenmesi üzerine, ilçedeki kurumlar, bu atıkların bertaraf edilmesi konusunda düğmeye bastı.
İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS), İnegöl Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ve İnegöl Mobilyacılar Odası ile ATK firması arasında İnegöl Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nde faaliyet gösteren mobilya firmalarının atıklarının toplanıp bertaraf edilmesi ile alakalı protokol imzalandı. İnegöl Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nde düzenlenen imza törenine İnegöl Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Tandoğan Taner, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ve ATK firması sahibi Hüseyin Babacan katıldı.
Toplantıda konuşan Taner, “Çevre ile ilgili yasalarda yapılan son düzenlemelerle, endüstriyel atıkların lisanslı işletmeler tarafından alınarak bertaraf edilecek merkezlere taşınması yasalarla kayıt altına alındı. Bu çerçevede bizde Sanayi Sitesi, Mobilyacılar Odası ve İMOS olarak çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Biz bu çalışmalara yaklaşık iki yıl öncesinden başladık. Bu tür çalışmaların rayına oturtulabilmesi vakit alıyor. Şükürler olsun, epeyce mesafe kat ettik. Tabii sıkıntılarımız da var. Bir üyemiz sıkıntıları dile getirdi. Bizim sanayi sitemiz 1970’li yıllarda projelendirilmiş. O yılların mevzuatına göre projeler onaylanmış, ama geldiğimiz günde endüstriyel atıkların farklı bir şekilde değerlendirilmesi söz konusu olunca, gördük ki o tarihlerde projelendirilmiş olan işyerleri bu yasa çerçevesinde ön görülen koşulları sağlamıyor. Buna da şu aşamada yapılacak bir şey olmadığını gördük. Çünkü sitenin tamamen yıkılıp yeniden bu yasa çerçevesinde şekillendirilmesi gerekiyor. O da çok yüksek maliyetli bir durum. Küçük esnafımızın altından kalkması söz konusu olamaz. Biz yine yasanın ön gördüğü şartları sağlayabilecek türden bir takım işletmelerle anlaşmalar yaparak, bunların zararlarının asgariye indirilmesi gayreti içerisine girdik. Atık nakliye firmasının bir müracaatı var. Burada endüstriyel atıkların taşınması işlemini yapacak. Buradaki tür tür ayrılmış olan atıklar, farklı lisanslar almış firmalar taşıyabiliyor. Bu firmamız tehlikesiz olan atıkların taşıyıp, bertaraf edilmesini sağlayacak. Kumaş, sünger gibi tehlikesiz atıklar nakliye edilecek” dedi.
İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise, “İki yıldan bu yana valilik nezdinde yapılan uyarılar sonucunda, İnegöl’de endüstriyel atıkların atılması ve yakılması ile ilgili firmalarımıza ceza kesiliyor. Daha önce de bir firmayla anlaşma yapmıştık. O firma sadece ahşap ürünleri alıyordu. Bu firmamızda boş alanlara atılan ve yakılmayan, yakılması sakıncalı olan endüstriyel atıkların toplanması ile ilgili bir protokol bu. Üyelerimizde bizden böyle bir beklenti içindeydiler. Özellikle soruyorlardı; yeni bir çözüm bulun diye. İnegöl için iyi bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Tehlikeli atıklarla ilgili toplama yetkisi olan bir firma var. O işini yapıyor. O firmanın da biraz imkanlarını zorlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ATK firması sahibi Hüseyin Babacan da, “Tehlike ve tehlikesiz atıkların toplanması noktasında bazı sıkıntılar vardı. Bizim de iki hafriyat döküm sahamız var. İnegöl’deki mobilyacılarımızın üretiminden kaynaklanan endüstriyel tehlikesiz atıkların toplanması, bertaraf bölgesine taşınmasıyla alakalı çözüm ortaya koyuyoruz. Bu atıkların yakılması, atılması ve satılması kanunen yasaktır. Ciddi cezaları var. Bazı esnaflara İl Çevre Müdürlüğü ekipleri cezalar kesiyorlar. Biz esnafımız lehine bir çalışma yapacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından İMOS, İnegöl Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ve İnegöl Mobilyacılar Odası ile ATK firması arasında protokol imzalandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.