Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Germiyanlılar, tarihi değerlerine sahip çıkılmasını istediler

Türkiye’nin ilk ve tek Slow Food Köyü Germiyan, antik dönemden kalma Halkapınar’ın üzerinin toprakla doldurulmasına isyan ettiler.İzmir’in Çeşme ilçesindeki Germiyan Mahallesi adına bir açıklama yapan Germiyan Slow Food Sözcüsü Sosyolog...

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2016 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2016 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin ilk ve tek Slow Food Köyü Germiyan, antik dönemden kalma Halkapınar’ın üzerinin toprakla doldurulmasına isyan ettiler.
İzmir’in Çeşme ilçesindeki Germiyan Mahallesi adına bir açıklama yapan Germiyan Slow Food Sözcüsü Sosyolog Engin Önen, bölgeye adını veren, Halkapınar Plajı’ndaki pınarın, muhtemelen antik dönemden beri varlığını sürdürdüğünü hatırlatarak, toprakla örtülmesine tepki gösterdi.
Önen, Germiyan’ın mahalle statüsüne kavuşmadan önce Germiyan Köy Muhtarlığı mülkiyetinde olan tarihi pınar ve havuzun, Büyükşehir Yasası ile Çeşme Belediyesi mülkiyetine geçtiğini hatırlattı. Engin Önen, kamu mülkiyeti konumundaki bölgenin Burcu Sitesi tarafından tel örgülerle çevrilmesi ve tarihi pınar ile havuzun toprakla doldurulması üzerine, Germiyanlılar olarak harekete geçtiklerini ifade etti. Önen, yasalara aykırı bir şekilde katledilen antik pınarın ve havuzun temizlenmesi amacıyla 120 imza toplayıp, Çeşme Belediyesi’ne başvuruda bulunduklarını açıkladı.
Plaj işgali sona ermelidir
Germiyan Slow Food Sözcüsü Engin Önen, uzun yıllar önce Germiyan Köyü Muhtarlığı tarafından, pınarın suyundan yararlanmaları için Burcu Sitesi’ne kiralandığını belirterek, "Burcu Sitesi yönetimi de pınarın üzerini kapatarak suyunu evlerin bahçelerine pompalamaya başlamış. Ayrıca pınarın da içinde olduğu kamu mülkünün, yola 9 ve denize ise 12 metre cephesi site yönetimi tarafından tel örgülerle kapatılmış. Bu aşamadan sonra bölge sadece site sakinlerinin manyetik kartlarla geçeceği bir alan haline getirilmiştir. Halkapınar (pınar) tarihi ve doğal bir eserdir. En kısa sürede tescillenmeli ve açığa çıkarılmalıdır. Pınarın içinde olduğu arazi daha önce muhtarlığın mülkü olduğu halde yeni belediye kanunu ile Çeşme Belediyesinin mülkü haline gelmiştir. Belediye bu alanı tekrar kamu kullanımına açmalı ve pınar ve plaj işgali sona ermelidir" diye konuştu.
İmza toplandı
Yeni yasal duruma göre su kaynaklarının tasarrufunun muhtarlık ve ilçe belediyesine ait olmayıp, İZSU’ya ait olduğunu vurgulayan Önen, "Bu durumda daha önce Germiyan Köyü Muhtarlığı ve Burcu Sitesi arasındaki kira sözleşmesi de geçersiz kalmıştır" dedi.
Önen, Türkiye’nin ilk ve tek Slow Food Köyü olarak kültürel olduğu kadar tarihi değerlere de sahip çıktıklarını belirterek, Halkapınar’ın halka açılması ve pınarın temizlenmesi için topladıkları imzaları Çeşme Belediyesi Başkan Yardımcısı Şakir Karadede’ye teslim ettiklerini söyledi.
Slow Food nedir?
Carlo Petrini tarafından 1989 yılında İtalya’da kâr amacı gütmeyen bir hareket olarak başlayan ’Slow Food’, hızlı yaşam ve yerel yemek geleneklerinin kaybolmasına karşı bir tepki ve bilinçlendirme hareketidir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.