Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fethiye’de Orta Oyunlu Taş Ocağı Eylemi

Muğla’nın Fethiye ilçesinde ormanlık alana yapılmak istenen taş ocağına karşı bir araya gelen üç mahallenin sakinleri ilginç bir eyleme imza attı. Eylemlerinde “Arap Dede" orta oyununu sahneleyen mahalleli, "Zeytini bitirince daş yirsiniz...

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2016 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2016 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Muğla’nın Fethiye ilçesinde ormanlık alana yapılmak istenen taş ocağına karşı bir araya gelen üç mahallenin sakinleri ilginç bir eyleme imza attı. Eylemlerinde “Arap Dede" orta oyununu sahneleyen mahalleli, "Zeytini bitirince daş yirsiniz gari" şeklinde slogan attı.
Fethiye’de doğal güzellikleriyle her yıl bilerce turisti ağırlayan Yeşil Üzümlü, İncirköy ve Koruköy mahalleleri sakinleri, Aladağ mevkiine yapılmak istenen taş ocağına karşı Üzümlü Mahallesi Altı mevkiinde eylem yaptı. Lokma döktüren ve davul zurnalarla "Arap Dede" orta oyununu canlandıran köylülere, İngilizlerin de yer aldığı kalabalık bir grup destek verdi.
Eylemde İngilizce ve Türkçe olarak "Doğayı kirletme, yöremize taş ocağı yaptırmayacağız", "Zeytini bitirince daş yersiniz gari", "Taş kırma, kalbini kırarım", "Aladağ’a taş ocağı istemiyoruz" şeklinde sloganlar atıldı. Koru Mahallesi Arap Dede orta oyunu ekibi, davul zurna eşliğinde oyunlar oynayıp gösteri gerçekleştirdi. Oyuncular ellerinde taş ocağına karşı olduklarını gösteren afişler taşıdı.
"DAĞLARIMIZIN KALBİNE SAPLANAN TAŞ OCAĞINA HAYIR"
Taş Ocağına Hayır Platformu adına bir açıklama yapan Av. Bora Sarıca, "Bizler burada artık bu yıkıma, talana dur demek için buradayız. Nefes alırken toz değil, yaşam solumak istiyoruz. Evlerimizde,sokaklarımızda, yollarımızda tonlarca ağırlığında etrafa dehşet saçarcasına son sürat parçalanmış, dağlarımızı, lime lime edilmiş ormanlarımızı taşıyan kamyonların yerine yürüyüş yolları, bisiklet parkurları, piknik alanları istiyoruz. Bizler her sene festival ve şenliklerimiz ile doğamıza yabancı dostlarımıza tanıtmaya çalışırken, bir taraftan dağlarımızın kalbine saplanan taş ocaklarını istemiyoruz. Bağlarımızın, bahçelerimizin, meyve ağaçlarının gözlerimizin önünde kurumaya terk edilmesine izin vermeyeceğiz. Zeytinliklerimizin, üzüm bağlarımızın, bademlerimizin, incir ağaçlarımızın hakları içinde buradayız. Taş ocakları bir gereklilik değildir. Yaşadığımız çayın, gözü dönmüş ihtiyaçlarının bir dayatmasıdır. Daha fazla beton daha fazla kıyım demektir. Bizler huzur istiyoruz. Yeşil Üzümlü, Koruköy ve İncirköy başta olmak üzere çevremizde yaşanan tüm doğa talanına derhal son verilmesini, taş ocaklarının kapatılmasını istiyoruz. Taş ocağı istemiyoruz” dedi.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin de, “Ormanlar ve bal ormanları, maden ve taş ocakları ile katlediliyor. Aladağ denilen yere bal ormanı kurulmuştu. Bir tarafa bal ormanı, bir tarafa maden ocağı, bir tarafa da taş ocağı izni verilmesini doğru bulmuyoruz. Mücadeleyi yasal yollardan sürdüreceğiz” diye konuştu.
22 yıl önce Fethiye’ye yerleşen 80 yaşındaki İngiliz uyruklu Sussan Donne ile 60 yaşındaki Salli Hevkins ise doğanın güzelliği için bölgeye yerleştiklerini ve bu yüzden ormanların taş ocağı ile katledilmesini istemediklerini söylediler.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.