Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ergene nefes almaya başladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından geliştirilerek Ergene Nehri’nde uygulanan ve 15 adımdan oluşan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmalar netice vermeye başladı.İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi...

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2016 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2016 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından geliştirilerek Ergene Nehri’nde uygulanan ve 15 adımdan oluşan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmalar netice vermeye başladı.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) laboratuvarlarında yapılan incelemeler neticesinde Ergene Nehri’ndeki su kalitesi siyanür kirliliği açısından 1. sınıfa yükseldi.
Ergene Nehri’nden alınan suyun incelendiği İSKİ laboratuvarında siyanür miktarı litrede 1,73 mikrogram, DSİ laboratuvarında yapılan analizde de litrede 6 mikrogram olarak ölçüldü. Bu değerlerin nehirdeki suda litrede en fazla 6 mikrogram siyanür tespit edildiği manasına geldiği bildirildi. Böylece Avrupa Birliği ile uyumlu 15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’teki Ek 5’e göre Ergene Nehri’ndeki su kalitesi siyanür kirliliği açısından 1. sınıfa yükselmiş oldu. Diğer taraftan uluslararası literatüre göre insan için tek seferde öldürücü siyanür dozunun litrede 200 bin - 250 bin mikrogram olduğu dikkate alındığında siyanür açısından Ergene Nehri’nde korkulacak bir durum olmadığı görüleceği belirtildi.
Ergene Eylem Planı 4 milyar TL’ye mal olacak
2003 senesinden önce kirlenmenin yanında yeraltı su kullanımının arttığı, yeraltı su seviyesinin ortalama 60 metre düştüğü Ergene Nehri’nde mevcut kirliliğin önüne geçmek maksadıyla 6 Mayıs 2011 tarihinde dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Şafak Harekatı olarak adlandırılan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı başlatılmıştı. Maliyeti 4 Milyar olacak Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile havzadaki su kaynaklarının miktarının korunması ve kalitesinin iyileştirilmesi hedeflenmekte olup, bu minvalde yapılması gereken 15 eylem ve bunların gerçekleştirilmesinden mesul kurum ve kuruluşlar belirlendi. Ülkemizde ilk defa bir nehir havzasının korunması ve su kalitesinin iyileştirilmesi maksadıyla 2013 yılında Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Başbakanlık Genelgesi yayımlandı.
15 ayrı eylemden oluşan plan ile belediye atık su arıtma tesisleri, sanayi ortak ileri arıtma tesisleri, Marmara Denizi’ne deşarj projesi başta olmak üzere 4 milyar TL’lik yatırım vatandaşların hizmetine sunulmaya başlandı.
Ergene Nehri’ndeki kirlilik konsantrasyonu 4’te 1’e indi
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, eylem planı çerçevesinde yürütülen çalışmalarla birlikte Ergene’de mevcut kirliliğin yüzde 79 oranında azaltıldığını ifade ederek, “Yürürlüğe koyduğumuz eylem planı ile önceki yıllara göre nehirdeki kirletici madde konsantrasyonları dörtte bire kadar indi. Tahlil neticelerinden de görüldüğü üzere su kalitesi siyanür kirliliği açısından 1. sınıfa yükseldi. 15 adımdan oluşan eylem planını tam anlamıyla hayata geçirdiğimizde Ergene’nin suyu 2018 yılında uygun arıtmadan sonra sanayi için kullanma suyu ve sulamada kullanılacak hale gelecek. Ayrıca Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nı da kapsayan Bakanlığımız tarafından hazırlanan ve uygulanmaya konulan Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) ile İstanbul hariç bütün Trakya’nın içme suyu, sulama, dere ıslahları, erozyon kontrolü ve ormancılık faaliyetlerini ihtiva eden tesisler inşa edilecek. Toplam maliyeti 10 milyar TL olan bu gelişim projesi ile Trakya’da barajlar, göletler, içme suyu tesisleri, sulama tesisleri, dere ıslahları ve ağaçlandırma çalışmaları başta olmak üzere birçok alanda yatırımlar yaparak Trakya’nın kalkınmasına destek olacağız” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.