Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Doğu Karadeniz Biyokaçakçılık Tehdidi Altında”

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne bazı ülkelerden turist kisvesi altında gelen kişilerce bitki...

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
“Doğu Karadeniz Biyokaçakçılık Tehdidi Altında”
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne bazı ülkelerden turist kisvesi altında gelen kişilerce bitki türlerinin ticari amaçla toplanması olayının önlenmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, biyokaçakçılık olarak bilinen ticari amaçlı plansız ve izinsiz bitki toplanması olayı sebebiyle bölgede bazı endemik ve aromatik bitki türlerinin ciddi tehdit altında olduğunu belirtti. Prof. Dr. Eminağaoğlu, “Bölgedeki biyolojik çeşitlilik ve ekolojik bütünlük baraj inşaatları, madencilik, kaçak kesim, yol yapımı, tarım alanlarının genişletilmesi, turizm ve yurt dışına ihraç ve yurt içi kullanım amacı ile doğadan bitki toplamaları gibi çeşitli etkenlerin yoğun tehdidi altındadır” dedi.
Prof. Dr. Eminağaoğlu, şöyle devam etti:
“Bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin doğadan izinsiz ve yoğun olarak toplanması bu bitkilerin popülasyonlarında belirgin azalmalara neden olmaktadır. Bölgede, ekonomik değeri olan çok sayıda bitkinin bulunması ve uzun yıllardır özellikle bölge dışından gelen kişilerce genelde izinsiz ve ölçüsüz toplama yapılması, özellikle nadir ve endemik türler için ciddi bir tehdit durumundadır. Ticari amaçlı plansız bitki toplamanın önlenmesi bunun için özel önlemlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.”
TOHUM BANKASI TEKLİFİ
Bölgede gerçekleştirilen baraj ve HES inşaatlarının bitki türlerine zarar vermemesi için tohum bankası gibi önlemler alınabileceğini dile getiren Eminağaoğlu, “Baraj ve HES yapımı planlanan alanlarda nadir ve özellikli türlerin korunmasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Türlerin sökülerek üretime tabi tutulduktan sonra uygun ekolojik koşullara sahip alanlara nakledilmesi en uygun yöntem olacaktır. Ayrıca bu türlerin tohumları toplanarak tohum bankalarına kazandırılmalıdır” diye konuştu.
“BÖLGENİN TURİZM PLANLAMASI YAPILMALI”
Bölgenin bozulmamış doğal alanlara en fazla zararı insan faaliyetleri ve yol açma çalışmaları olduğuna da dikkat çeken Eminağaoğlu, bölgenin turizm planlamasının da hala yapılmadığını vurguladı. Eminağaoğlu, “İnsan hareketleri ve yol açma çalışmalarının özellikle eko-sistemleri küçük parçalara bölmesi ve doğrudan habitat kaybına yol açması, yol çalışmalarının çok dikkatle değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Turizm amaçlı tesislerin yapımı ve artan rekreasyonel kullanım sonucu bazı endemik bitkiler zarar görebilmektedir. Turizm tesisleri tüm Doğu Karadeniz bölümündeki doğal alanlar için ciddi tehdit durumundadır. Bölgenin bir bütün olarak doğal kaynak yönetim planlarının ya da turizm planlamasının yapılmamış olması, yatırımların önemli eko-sistemler üzerinde yoğunlaşabilmesini önleyememektedir. Bölgede eko-turizme bağlı olumsuzlukların önlenebilmesi için turizm planının yapılması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.