Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’daki hava kirliliğiyle ilgili yetkililer açıklama yaptı

Bursa’da hava kirliğinin son günlerde normal değerlerinin 10 kat üzerinde seyretmesi üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden açıklama geldi.Yapılan açıklamada, "İlimizde bakanlığımız tarafından kurulan toplam 6 adet hava...

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2017 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2017 19:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’daki hava kirliliğiyle ilgili yetkililer açıklama yaptı

Bursa’da hava kirliğinin son günlerde normal değerlerinin 10 kat üzerinde seyretmesi üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden açıklama geldi.

Yapılan açıklamada, "İlimizde bakanlığımız tarafından kurulan toplam 6 adet hava kalitesi izleme istasyonu var. Sürekli hava kalitesi izlenmesi yapılmakta ve bu veriler www.havaizleme.gov.tr adresinde kamuoyunun bilgisine anlık olarak sunulmaktadır. Ancak özellikle, kritik meteorolojik şartların yaşandığı bu günlerde trafik yoğunluğu ve kış aylarında artan kömür kullanımına bağlı olarak kirlilik oranlarında artışlar görülebilmektedir.

Bu artışlar, tüm Bursa genelinde kendini göstermekle beraber, sanayinin ve trafiğin yoğun olduğu, kömür kullanımının daha fazla olduğu, özellikle topoğrafik açıdan dezavantajlı olan merkez ilçeler ve İnegöl ilçemizde kendisini daha fazla hissettirmektedir. Hava kirliğini arttıran kirletici faktörlerin yanı sıra olumsuz meteorolojik şartlar da son günlerde partikül madde (PM10) değerlerinin yükselmesine sebep olmuştur. Yüksek basınç merkezi sebebiyle yere yakın seviyedeki havanın yükselememesi, soluduğumuz kirli havanın yukarı seviyelerdeki temiz hava ile karışamamasına ve yaşadığımız ortamdaki hava kirliği konsantrasyonlarının yüksek değerlere ulaşmasına sebep olmaktadır. Öte yandan rüzgar hızlarının da düşük hızlarda esmesi, partikül madde konsantrasyonlarının dağılmasına engel olmakta ve kirliliğin yüksek değerlerde kalmasına katkı sağlamaktadır. İlimizdeki kirlilik yükünün azaltılması için aşağıdaki tedbirlerin alınması daha da önem arz etmektedir. Özellikle kış döneminde toplu taşımaya özen gösterilmeli ve ferdi araç kullanımı azaltılmalıdır, araç bakımları zamanında yapılmalıdır, yakıtlar, soba ve kaloriferlerde tekniğine uygun yakılmalı ve katı yakıt kullanılan sitelerde kazan çıkışlarına filtre takılmalıdır, kalorifer ve soba bacaları her sezon muhakkak temizlenmelidir, katı yakıt kullanan konut ve işyerlerinde (okul, hastane vb. hariç) yakıt yakım süresi aralıkları uzun tutulmalı ve filtre bakımları kış döneminde daha sıklıkla yapmalıdır, bina ve diğer yıkım faaliyetlerinde dört yönlü pülvarize sulama sistemleri kullanılarak tozuma oluşmaması sağlanmalıdır, partikül madde (toz) kirliliğinin azaltılması için trafik, ısınma ve sanayi kaynaklı olarak alınan İl Mahalli Çevre Kurulu kararlarına uyulma konusunda tüm halkımız, sanayi ve kamu kurum kuruluşları gerekli hassasiyeti göstermelidir" denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.