Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da Termik santral direnişi sürüyor

Bursa’da, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne (DOSAB) kurulmak istenen termik santral projene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED raporunun iptali için açılan davanın görülmesine devam edildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2017 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2017 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'da Termik santral direnişi sürüyor

Bursa’da, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne (DOSAB) kurulmak istenen termik santral projene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED raporunun iptali için açılan davanın görülmesine devam edildi.

Ataevler Adliyesi’ndeki duruşmada, Bursa Tabip Odası adına Avukat Nilgün Berk, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nihat Sapan, santralin halk sağlığı üzerine etkileriyle ilgili sunum yaparken, Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, DOĞADER ve davaya müdahil diğer meslek odaları, daha önce bilirkişi incelemesine gerek duymayan mahkeme heyetine termik santrallerin etkileriyle ilgili hazırladıkları raporları sundu.

ÇED raporu, İdare Mahkemesi’ndeki kararda yer alan eksikliklere göre yeniden hazırlanırken, Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Eralp Atabek, yenilenen raporun kendi içinde tutarsızlıklar yaşadığını belirterek, mahkemeden bilirkişi incelemesi talep etti. Atabek, “Meteorolojik değerlendirmeler, halk sağlığına etkileri konusunda uzman görüşü alınmamıştır. Ulaşım konusu tartışılabilecek noktaya hiç gelmemiştir. Bu alanlarda özellikle halk sağlığı konusu kaçınılan bir karar olarak, termik santrallerin zaten zararları varmış şekilde yorumlandığı da ortadadır. Davalı firma 103 aktif bacanın olduğunu, bu 103 aktif bacanın kapatılarak termik santralde çok iyi süzülmüş, hemen hemen olumsuz etkisi hiç olmayan bir tesis oluşturacağını iddia ediyor. Bu 103 bacanın 100’ü doğalgazla çalışan sistemlerin, üçü de kömürlü sistemin bacasıdır. Şimdi ise 100 aktif bacanın ürettiği buharın kömürlü termik santralle karşılanmasından söz ediliyor. Bakanlık savunmasında aktif 103 bacanın bu santral çalışmaya başladıktan sonra kapatılacağını savunmuştur" dedi.

Kendi raporlarında 365 gün 24 saat enerji üretecekleri ibaresinin olduğunu dile getiren Atabek, "Sadece saat üzerinden yapacağımız bir hesaplamayla göreceğiniz gibi yaklaşık 24 gün bakım, onarım sebepleriyle sistemin çalışamayacağını söylemiş durumdalar. Bu 24 günlük sürede bütün DOSAB bakım onarıma mı girecek? Dava konusu yatırım entegre bir yatırımdır. Yalnızca termik santrali kurmayla sistemin çalışmayacağı ortadadır. Bu kapsamda parçacıl bir anlayışla ÇED sürecine gidilmektedir. Kapatılmayacak bacaları kontrol edemeyecekleri gibi diğer alanlardaki eksikliklerin ne olduğuyla ilgili bir çözüm de bulamamışlardır. Bununla birlikte halkın katılımı toplantısı yapmadıklarını ısrarla belirtiyoruz. Halkın katılımı toplantısından da beklentide bulunmamayı öğrendik. İş alanlarıyla zaten geçmişi kaçak olan bir organize sanayi bölgesi daha sonradan yasalaşma sürecine girmiştir. Yasallaşma sürecinde bazı kriterlere uyumda zorluk çekiyorlar. Dip dibe bir yaşantı söz konusuyken, burada bir termik santral kurmak hatta böyle bir organize sanayi bölgesi oluşturmak yanlış. Termik santrallerin canlı sağlığına etkileri ortadadır” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.