Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Böcekten ilham aldı, yangınlara çözüm buldu

Yaz aylarıyla birlikte artan yangınları ve yanan canlara karşı önlem almak isteyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Dilara Kartalkaya, Kanada’daki bir böcekten ilham aldı,...

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2016 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2016 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yaz aylarıyla birlikte artan yangınları ve yanan canlara karşı önlem almak isteyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Dilara Kartalkaya, Kanada’daki bir böcekten ilham aldı, itfaiye ekipleri için yeni bir destek sistemi oluşturdu.
Türkiye’de her yıl binlerce hektarlık orman alanları, evler yangınlarda yok oluyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre Türkiye’de 2015 yılında 2 bin 150 orman yangını çıktı, 3 bin 219 hektar alan zarar gördü. Yaz aylarıyla birlikte artan yangınları ve yanan canlara karşı önlem almak isteyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Dilara Kartalkaya, Kanada’daki bir böcekten ilham aldı, itfaiye ekipleri için yeni bir destek sistemi oluşturdu. Kartalkaya, “Dronaid” adlı projesinde Kanada’da yaşayan yangın böceği olarak da bilinen Melanophila Accumunuta’dan etkilendiğini belirterek, “Kanada’nın kuzeyinde yaşayan bu böcek yangını 50 ile 80 kilometre uzaktan alıcılarıyla algılıyor ve yangına doğru uçmaya başlıyor. Çünkü yangın bölgelerinde ve yanık ağaç kovuklarında üreyebiliyor. Buradan yola çıkarak, böceğin sistemini kendi tasarımımla birleştirdim ve yeni bir yangın sistemi geliştirdim. Böylece itfaiye ekiplerine destek sistemi oluşturdum” dedi.
Yangına su döngüsü
Böceklerin pit organ olarak adlandırılan termal alıcılarından yola çıktığını anlatan Kartalkaya, her mahallede bir yangın sensörü oluşturacağını ve kentteki evlerin ve türlerin düzenin sisteme yüklendiğini kodlarla yükleneceğini aktardı. Kartalkaya, “Kod sistemi ve sensörler, drone (insansız hava aracı) kulesine bağlanıyor. Kuledeki her biri 10 litre su taşıma kapasitesi olan sekiz insansız hava aracı yer alıyor. Drone kulesi, hava araçları için bir nevi bekleme istasyonu. Drone kulesinin altında, yeraltında kalan bölümde büyük depolar var. Yağmur suları o depolarda toplanıyor ve bu depolar aynı zamanda şehir su şebekelerine bağlanıyor. Su pompaları aracılığıyla su hava araçlarına ulaşıyor” diye konuştu.
Canlıları tespit edecek
Sistemin itfaiyenin yükünü ve yanlış alarmlarda meşguliyeti azaltmak amacıyla da kullanılacağını belirten Kartalkaya, yangın haberinin alınmasıyla drone kulesine sinyal gönderileceğini, hava araçlarının tek tek hareket ederek olayın ve trafiğin durumunu itfaiyeye sinyaller aracılığıyla ileteceğini ifade etti. Yangın durumunda hava araçlarının binayı tarayarak termal kamerayla içeride canlıları tespit edeceğini de aktaran Kartalkaya, aracın hazinesindeki suyu itfaiye gelinceye dek kullandığını ve böylece ilk yardımın gerçekleşeceğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.