Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Batman’da ‘Alaca Kokarca’ Bulundu

Batman’ın Gercüş ilçesinde “alaca kokarca” hayvanı bulundu. Köylüler tarafından bulunan kokarca yetkililere teslim edildikten sonra doğaya bırakıldı.Gürcüş’te bir grup köylü tarafından “alaca kokarca” hayvanı bulundu. Açlık...

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2016 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2016 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Batman’da ‘Alaca Kokarca’ Bulundu
Batman’ın Gercüş ilçesinde “alaca kokarca” hayvanı bulundu. Köylüler tarafından bulunan kokarca yetkililere teslim edildikten sonra doğaya bırakıldı.
Gürcüş’te bir grup köylü tarafından “alaca kokarca” hayvanı bulundu. Açlık ve susuzluktan ölmek üzereyken bir tarlada bulunan kokarca, Orman Su İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi. Orman Mühendisi Eyüp Yıldırım, alaca kokarcanın bölgede görülen bir hayvan türü olmadığını belirterek, bakımını ve tedavisini yaptıktan sonra doğaya saldıklarını kaydetti.
“BATMAN’DA LİTERATÜRE GEÇEN İLK ALACA KOKARCA"
Batman Üniversitesi’nde görevli Yard. Doç. Dr. Gökhan Yürümez ise alaca kokarca, alaca sansarı ve benekli kokarca olarak adlandırılan hayvanın biyolojik mücadelede çok etkin rol oynadığını belirtti. Yürümez, "Alaca kokarca, mevcut literatüre göre henüz Batman’da bir tespiti yapılmamış olup, bölgemizde Diyarbakır, Şırnak’ın Cizre ilçesi, Siirt ve Şanlıurfa’da vardır. Şu anda görüntülediğimiz kokarca, Batman’da tespit edilen ve literatüre geçen ilk hayvandır. Yerleşim alanları yakınlarındaki bahçelerde, yarı kurak alanlarda ve su kenarlarında bulunurlar. Alaca kokarca genellikle kovuklarda yaşar, bazen toprak altında tüneller kazarlar. İnini toprakta açarlar. Korkutulduklarında savunma amaçlı olarak kötü bir koku yayar. Bu hayvan sürüngen ve tarla kemirgenleri ile beslenir. Dolaysıyla zararlılar ile biyolojik mücadelede çok etkin rol oynarlar. Örneğin tarla sincabı, köstebek, kör fare ve tavşan gibi hayvanlarla beslenirler. Ayrıca kuş, sürüngen, kurbağa, balık, böcek ve çok az da olsa bitkisel besinleri de yerler. Yılan ve kertenkele gibi sürüngenleri de avlar. Genellikle gece hareketlidirler fakat gündüzleri de avlandıkları olur. Daha çok yerde avlanır fakat ağaçlara da tırmandıkları görülmektedir. Yiyecek kaynaklarının azalması ve yaşam alanlarının daralması nedeniyle, küresel tükenme riskleri yüksek olan türlerin sınıflandırıldığı kırmızı listesinde, yani hassas kategoride yer alıyorlar. Türün 5 alt türü bulunmakla beraber Türkiye de bu tür tek alt tür ile yani Alaca kokarca ile temsil edilmektedir” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.