Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Özhaseki: “Şimdi böyle bir 15 Temmuz şerrinden bir hayır doğuyor”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, askeri alanların taşınmasına ilişkin, “Şimdi böyle bir 15 Temmuz şerrinden bir hayır doğuyor” dedi.Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, basın mensupları ile bir araya geldi. Çevre...

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2016 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2016 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, askeri alanların taşınmasına ilişkin, “Şimdi böyle bir 15 Temmuz şerrinden bir hayır doğuyor” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, basın mensupları ile bir araya geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapmış olduğu çalışmalarla ilgili bilgiler paylaşan Bakan Özhaseki, “Büyük bir oranda sağlıksız konutlara ve aynı zamanda da kimliksiz yapılara sahibiz. Biz burada bir takım tedbirler alıp bundan sonra hem olan var olan kirliği önlemek hem sağlıksız olan yapıları dönüştürmek hem de geleceğe doğru bir adım daha atabilmek adına birkaç tedbir aldık. Birincisi belediye yasasını bizler hazırladık. Önümüzdeki yasama dönemi içerinde meclise getireceğiz” şeklinde konuştu.
“Parsel bazlı yoğunluk artışlarını yasaklamak istiyoruz” diyen Bakan Özhaseki, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Yani herkesin anlayacağı şekilde söyleyecek olursak dışarı çıktığımızda gözümüze gelebilecek çirkin yapılaşmanın bir çoğu tek tek parsel bazında verilmiş olan emsal artışlarıdır. Yoğunluk artışlarıdır. Bir mahalleye gidiyorsunuz o mahalle ilki başta 5 katlı planlanmış onlarca ev 5 katlı gidiyor ama ardından bakıyorsunuz ki 25 katlı bir şey çıkmış ortaya bu bir taraftan görselliği çirkinleştiriyor. Adalet duygusunu da zedeliyor. Bunların önüne geçecek bir tedbir var”.
Bakan Özhaseki, Bakanlık olarak yeni dönemde birkaç yeni kararları olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’nin her bir köşesinde istediğimiz yerde resen planlama yapabiliriz. Biz bu yetkiyi kullanmayacağız. Ancak bir takım yatırımlara mani olmak isteyen veya siyasal tercihleri nedeniyle karşıt gördüğü insanların işine mani olmak isteyen belediyeler olursa veya haksızlık yaptığına inandığımız kişiler olursa o zaman bu yetkimizi kullanmayı düşünüyoruz. Bunun dışında asla hiçbir şehrin planlarına girerek müdahalede bulunmayacağız” açıklamasında bulundu.
“İtirazları haklı gördük”
Gündemde yer alan Ihlamur Parkı’na ilişkin Bakan Özhaseki, şunları kaydetti:
“Yeşil alan olarak kullanılmış fakat daha sonra nasıl oluyorsa 2 buçuk emsal verilmiş. İtirazları kabul ettik. Orada ki itiraz edenler çok doğru söylüyorlar. Yeşil alan üzerine bu kütle konulamaz. İptal ettik. Bunun gibi İstanbul ölçeğinde belki de son 2-3 ayda 300-500 bin inşaat yoğunluğunu iptal ettik. Geriye çektik. Düşürdük. İtirazları haklı gördük. İstanbul’da yoğunluk arttırıcı her türlü çalışma veya Ankara’da yoğunluk arttırıcı bir çalışma bana göre cinayettir. Cinayet bir insanı öldürmektir. Doğru ama yoğunluk arttırıcı her türlü çalışmada şehirleri öldürmektir. Yoğunluk artırılabilir ama yoğunluğun artırılacağı yerler bellidir.”
Kentsel dönüşüm
Kentsel dönüşümün bir zorunluluk olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, Türkiye’deki depremselliği de dikkat çekerek, “Kentsel dönüşümün bir zorunluluk bir mecburiyet. Çünkü deprem bölgesiyiz. Yüzyıllardır böyle yeni ortaya çıkmış bir şey değil bu bir taraftan da yapı stokumuz çok kötü özellikle 99 öncesi yapılan yapıların büyük bir bölümünün değişim ve dönüşümü esas. Gücü yeten herkese bütün vatandaşlara tavsiyem mutlaka bir oturdukları binanın depremsellik açısından sağlıklı olup olmadığı açısında kontrol ettirmeleri” değerlendirmesinde bulundu. Özhaseki, deprem gelmeden öncede yapılar üzerinde gerekli tedbirlerin alınması konusunda uyarıda bulundu.
“Sur biraz daha ayrıcalıklı”
Doğu ve Güneydoğudaki çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakan Özhaseki, “En sonunda çalıştığımız 7 bölge var. İçlerinde Sur biraz daha ayrıcalıklı ama onun dışındaki 6 bölge biraz daha birbirine benziyor. Sur neden ayrıcalıklı? Sur çünkü mevzi bir yerde binlerce yıllık yaşayan bir yer, onlarca medeniyet kurulmuş bin 200 civarında o bölgede tescilli eser var. Bütün bunlara uygun olarak iş yapılması lazım burada. Hâlihazırda kirlilik oluşturan ne kadar yapı varsa Sur dışına taşınması lazım. eğer böyle hareket edersek en önemli turizm destinasyon merkezlerinden biri Sur olur” dedi.
Sur’da geleneksel yaşamın devam etmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Özhaseki, “Sokak sağlıklaştırma projesi yaptık. İki ana caddesi var. Bu ana caddelerde sokak ağlıklaştırma yapıyoruz. Diyarbakır’ın geleneksel dokusuna uygun bir hale getiriyoruz” açıklamasında bulundu. Bakan Özhaseki, evi yıkılan vatandaşlar için de değişik tercih ve alternatif sunduklarını dile getirdi.
Askeri alanların dönüşümü
Bakan Özhaseki, gündemde yer alan askeri alanların dönüşümüne ilişkin ise şuları kaydetti:
“Bu konuda 3 bakanlık koordinasyon halindeyiz. Bize düşen şey Türkiye’de ne kadar askeri alan varsa tespit etmek. Sonra nasıl kullanıldığını tespit etmek. Sonra bu alanlarda neler yapılabilir? Sonrada koordinasyon halinde olduğumuz Maliye ve Milli Savunma Bakanlığı ile nerelere ve hangilerinin taşınacağını tespit edip sonrada eski yerlerin nasıl kullanılacağı ile ilgili bir karar alıp Bakanlar Kurulu’na sunmak. Yaptığımız tespitler neticesinde toplamda 326 bin 200 hektarlık askeri güvenlik bölgesi var. Bunu 10 binle çarpmanız lazım hektar olunca 326 bin 200 hektar. İstanbul’da 13 bin 100 hektar var. Ankara’da 7 bin hektar civarında askeri alan var. Diğer şehirlerde biraz daha değişik oranlarda var. Bunların hepsi taşınmayabilir. Askerlik şubelerini dışarıya taşıyamazsınız. Her askeri alan yazısını gördüğümüz yerde de çıkaralım bunları demek doğru olmaz. Ama şehrin içerisinde kalmış tank taburları var. Bunlarında artık durması çok doğru değil. Şimdi böyle bir 15 Temmuz şerrinden bir hayır doğuyor. Bunlar komple taşınabileceği daha modernize edilebileceği yerler bir imkân olarak önümüzde duruyor. Bunu yapacağız ama burada esas olan Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi buraların yeşil alan olması, vatandaşların kullanımına açık olması. İstisna olabilir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.