Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asi Nehri AB Gündemine Taşınıyor

Hatay’ın içinden geçen ve 3 ülkeyi dolaşan Asi Nehri’ndeki kirlilik, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa Birliği gündemine taşınacak. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Asi Nehri sadece Hatay ve Hataylılar’ı...

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2016 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2016 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hatay’ın içinden geçen ve 3 ülkeyi dolaşan Asi Nehri’ndeki kirlilik, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa Birliği gündemine taşınacak. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Asi Nehri sadece Hatay ve Hataylılar’ı ilgilendiren bir konu değil, doğup geçtiği 3 tane ülkeyi dolaşan ve daha sonra 42 tane ülkenin içinde olduğu Akdeniz Havzası’na akan önemli bir sorun”dedi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, Hatay’ın kanayan yarası olan Asi Nehri’nin yaz aylarında suyun çekilmesinden dolayı kötü koku yaydığını belirterek, “Asi yıllardır evsel, tıbbi ve sanayi atıklarının direkt içine akıtıldığı ve bununla birlikte geçtiği güzergahları kirleten ve nihayetinde de Akdeniz’i büyük oranda kirleten önemli bir değer aslında. Bu değerimiz gün geçtikçe çevre için sorun yaratmaya başladı. Biz bunun için 1 buçuk yıldır çalışıyoruz, ulusal katılımla bir çalıştay düzenledik. Yakında da Avrupa çapında bir çalıştay yapıp, bunu AB’ye mal etmek istiyoruz. Çünkü Asi Nehri kirlendiği zaman 42 tane ülkeyi kirletmiş oluyor, Akdeniz Havzası’nı kirletmiş oluyor” dedi.
Büyükşehir Belediyesi olarak il sınırları içinden geçen Asi Nehri’ni temiz tutmak istediklerini ifade eden Savaş, “Asi Nehri 4. derecede kimyasal ve biyolojik kirlilikle Suriye’den bize akıp geliyor. Yani son derece kirli bir şekilde Suriye’den Hatay sınırlarına giriyor ve Hatay’dan sonra Samandağ’da Akdeniz’le buluşuyor. Biz 1 buçuk yıl içerisinde hem kanalizasyonun hem arıtmanın bitirilmesi ve Asi Nehri’ne akan kanalizasyon suyunun bir disiplin altında buluşturulması, bizden çıkacak kirli suların bertaraf edilmesi ve arıtma tesisinden çıkan temiz suyun da Asi Nehri’ne verilmesi amacıyla Asi Nehri’nin Türkiye’de kirlenen kısmını minimuma indirmek istiyoruz. Bu çalışmanın sonucu da inşallah 1 buçuk yıl sonra Hatay halkı tarafından görülecektir. Bu uzun ve yılların sorunu. Bu sorunu bizim hemen Büyükşehir olur olmaz çözme şansımız yoktu” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.