Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya’da çam kese böceğine karşı etkin mücadele

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Antalya’da çam ormanlarına zarar veren çam kese böceğine karşı etkin bir mücadele yürütüyor. Bu çerçevede, 50 bin 836 adet çam kese böceği yırtıcısı (Calasoma sycophanta)...

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2016 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2016 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Antalya’da çam ormanlarına zarar veren çam kese böceğine karşı etkin bir mücadele yürütüyor. Bu çerçevede, 50 bin 836 adet çam kese böceği yırtıcısı (Calasoma sycophanta) ormanlara bırakıldı.
Antalya’da çam ormanlarına zarar veren, çam kese böceği ile biyolojik mücadele kapsamında Antalya, Gazipaşa, Kaş, Kumluca ve Manavgat Orman İşletme Müdürlüklerinde bulunan yırtıcı üretim laboratuvarlarında 50 bin 836 adet Calosoma Schyponta üretildi. Üretimi yapılan faydalı böcekler Mart ayından itibaren çam kese böceğinin yoğun olduğu ormanlık alanlara salınmaya başlandı.
Bu kapsamda, bir hektara 20 civarında yırtıcı böcek salımının gerçekleştirildiği, çam kese böceğinin çok yoğun olduğu yerlerde bu rakamın 1 hektarda 300-500’e kadar çıktığı belirtildi. İşlemler neticesinde 25 bin 410 dekar ormanlık alanda çam kese böceğine karşı biyolojik mücadele yapıldığı bildirildi.
Biyolojik Mücadele Stratejisi Uygulanıyor
Mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok mümkün olmayan zararlı ile kimyasal mücadele metotları ile baş etmek kısmen mümkün görünse de Orman ve Su İşleri Bakanlığının tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği bu metodları tercih etmediği ve biyolojik mücadele metotları ile önlemlerini aldığı kaydedildi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bakanlık olarak çam kese böceği ile kimyasal mücadele yerine daha ekoloji bir çözüm olan biyolojik mücadeleye önem veriyoruz" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.