Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Annesinin ilgilenmediği minik şempanze Can’a özel bakım

Gaziantep Hayvanat Bahçesinde dünyaya gelen ve annesinin bakmadığı Can isimli minik şempanze, özel vitaminli gıdalarla besleniyor.Gaziantep Hayvanat Bahçesinde yaklaşık 6 ay önce dünyaya gelen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin...

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2016 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2016 10:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gaziantep Hayvanat Bahçesinde dünyaya gelen ve annesinin bakmadığı Can isimli minik şempanze, özel vitaminli gıdalarla besleniyor.
Gaziantep Hayvanat Bahçesinde yaklaşık 6 ay önce dünyaya gelen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından ’Can’ ismi verdiği şempanze, her yıl ortalama 3 milyon kişinin ziyaret ettiği hayvanat bahçesinde büyük özenle büyütülüyor. Hayvanat bahçesinde yaşayan şempanzelerin nadir doğum yapması nedeniyle uzun süredir beklenen şempanze, ziyaretçilerin ilgi odağı olurken, hayvanat bahçesi çalışanların ise tam anlamıyla ’can’ı oldu. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 3. büyük, dünyanın ise 4. büyük hayvanat bahçesi özelliği bulunan Gaziantep Hayvanat Bahçesindeki minik şempanze kışın ise oluşturulan özel bir ekip tarafından protein ve vitamin yönünden zengin gıdalarla besleniyor. Özel olarak ısıtılan kafeste bulunan Can, ziyaretçilerin de maskotu oluyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, şempanzeler nadir doğum yapması nedeniyle ’Can’ı uzun süre beklediklerini belirterek, doğumuyla da çok mutlu olduklarını söyledi.
Özel ekip tarafından özel olarak Can’ın beslendiğini anlatan Özsöyler, "Hayvanat bahçesinde Can adında şempanze yavrumuz oldu. Tabi bu bizi çok mutlu etti. Özellikle şempanzeler, Hayvanat Bahçesinde çok nadir ve özel bir bakımdan sonra doğum yapıyorlar. Bizim de bir yavru şempanzemiz oldu, ismini de can koyduk. Annesi ilk etapta kendine biraz baktıktan sonra bakmayı bıraktı. Bunun üzerine bizde annesinden alarak, birebir bakıcılarımız özel menü, süt ve diyet hazırlayarak beslemeye başladık. Özellikle bıldırcın yumurtası, laktozsuz sütle kendisini besledik ki gaz yapmasın. Belli bir süre sonra da artık meyve yemeğe başladı. Kendine üzüm, muz ve armut gibi meyvenin her türlüsünü çok seviyor. Şuanda Hayvanat Bahçemizin görünen maskotlarından biri oldu. Kendisi dişi ve çok mutlu, inşallah ileri ki zamanlarda kendisini büyüteceğiz. Şuanda Can aşağı yukarı 5-6 aylık. Tabi her gün biraz daha tartıyoruz, kilo alıp almadığını kontrol ediyoruz. Bütün bakımlarını ve kendisinin gerekli olan ilaçlarını, vitaminlerini ve artık kış geldiği için özel kışlık yem diyetlerini hazırlıyoruz. Onu o şekilde besliyoruz. Kendisi çok mutlu ve bu şekilde beslemeye devam ediyoruz” dedi.
“Kışın özel ısıtma uygulanıyor”
Afrika kökenli hayvanların sıcaklık ortalamalarının uygun olması gerektiğine değinen Celal Özsöyler, “Özellikle kışın ısıtması gereken hayvanlardan Maymun, Aslan, Zürafa, Fil ve yılanlarımızı da ısıtmasını mutlaka yapıyoruz. Isıtma olmazsa bunlar Afrika kökenli oldukları için kısa sürede rahatsızlanıyorlar. Şuanda bunların barınak sıcaklarının 20 derecenin altına düşmemesi gerekmekte. O yüzden şuanda barınaklarında ısıtmalar yaparak, 20 derecenin altına düşmemesi için çalışıyoruz” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.