Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Amanoslar’da Kekik Zamanı

Hatay’ın Hassa ilçesinde köy kadınlarını kekik toplama telaşı sardı.Amanosların zirvelerinde bulunan dağ köylerinde baharın müjdecisi ve yaylaların simgesi olan kekikleri toplayan kadınlar, hem kışlık ihtiyaçlarını karşılıyor, hem...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2016 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2016 12:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hatay’ın Hassa ilçesinde köy kadınlarını kekik toplama telaşı sardı.
Amanosların zirvelerinde bulunan dağ köylerinde baharın müjdecisi ve yaylaların simgesi olan kekikleri toplayan kadınlar, hem kışlık ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de ihtiyaç fazlasını satarak ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar.
Hassa halkı tarafından kurutularak baharat olarak kullanılmasının yanında zeytinyağı, limon tuzu, sarımsak ve pul biber ile cam kavanozlara bastırılmış kekikler, kahvaltı sofralarının adeta vazgeçilmezleridir. Kahvaltıda sofraları süsleyen, zeytinyağlı, nar ekşili kekik salatası, yöre halkının en gözde yiyeceklerinden birini oluşturuyor.
Hassa’nın Gazeluşağı Mahallesi’nden Saniye Aksoy (45), yıllardır kekik topladığını belirterek, “Baharla birlikte Amanos dağ eteklerinde filizlenen kekikleri toplamak için sabahın ilk ışıkları ile beraber evden çıkıyoruz. Akşama kadar bir o çalı bir bu çalı demeden evimizin ve çocuklarımızın rızkını temin etmek için dolaşıyoruz. Kekik filizleri en fazla 2-3 santim olduğundan üç parmağımızla dikkatli ve itinalı bir şekilde filizleri koparıyoruz. Elimize çalıların dikenleri bata bata kekikleri tek tek topluyoruz. Akşama kadar kekiğin durumuna göre 3-4 kilo toplayarak, kilosunu 20 liradan satarak ev ekonomimize katkı sağlıyoruz. Takriben iki ay süren kekik mevsiminde aldığımız siparişleri karşıladığımız gibi semt pazarına da götürüp satıyoruz. İsteyene de kışlık olarak bastırıyoruz” dedi.
"PİYASADAKİ SAHTE KEKİKLERDEN UZAK DURMALIYIZ"
Saniye Aksoy, bazı bölgelerde satılan kekiklerin dağ kekiği olmadığını, bahçelerde ekilen kekik yada deli kekik olduğu uyarısında bulunarak, en ideal kekiğin en fazla 2 santim boyunda olması gerektiğini, ağza alındığında ve burna tutulduğunda ferahlatıcı bir acı hissedilmesi gerektiğini anlattı.
Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel ise yaptığı açıklamada, Hassa ilçesinin yüksek karlı zirvelerinde yetişen kekik bitkisinin yörede baharın müjdecisi ve yaylaların simgesi olduğunu söyledi. Demirel, “Bizim yöremizde meşhur bir söz vardır. ’Dağlarında keklik ötmeyen ve kekik kokmayan yayla yayla değildir.’ İşte bizim dağlarda hem kınalı keklik öter, hem de burcu burcu kekik kokar. Köylülerimiz bu mevsimde dağlardan kekik toplamaktadırlar. Memleketimizin bu kültür zenginliğini kuşaklar boyunca devam ettirmektedirler. Biz de kekiği, bilimsel olarak tanıtımını yaparak, gastronomi ve mutfak kültürüne kazandırmak istiyoruz. Mutfak kültürü dalındaki uzmanlarımızı ve turizm yetkililerimizi ilçemize bekliyoruz" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.