Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alaşehir’de Korkulan Olmadı

2012 yılının Haziran ayında Alaşehir’in Alkan mahallesinde jeotermal kuyuların patlaması sonucu yaşanan korku yeniden yaşandı. Tuncay Aksakal isimli üreticinin bağını sulayabilmek için açtığı su kuyusundan sıcak su fışkırması, Alaşehirlileri...

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Alaşehir’de Korkulan Olmadı
2012 yılının Haziran ayında Alaşehir’in Alkan mahallesinde jeotermal kuyuların patlaması sonucu yaşanan korku yeniden yaşandı. Tuncay Aksakal isimli üreticinin bağını sulayabilmek için açtığı su kuyusundan sıcak su fışkırması, Alaşehirlileri tedirgin ederken, su kuyusuna anında müdahale edilerek çevreye zarar vermesinin önüne geçildi. Kuyunun kapatılmasıyla mahalle sakinleri rahat bir nefes aldı.
Alaşehir’in Evrenli mahallesinde üzüm üreticisi Tuncay Aksakal, üzüm bağını sulamak için kazdırdığı kuyudan fışkıran sıcak su İzmir DSİ bölge müdürlüğü ekipleri tarafından kapatıldı. Su kuyusu açma çalışmaları sırasında 108 metre derinliğe inildiğinde 33 derece sıcaklığında olan sıcak su fışkırdı. Yapılan analizlerde özellikle bor oranının yüksek olması nedeniyle, suyun tarıma elverişli olmadığı ve çevre arazilere zarar vereceği gerekçesiyle açılan su kuyusu kapatıldı.
Üretici Tuncay Aksakal, bir ay önce bağını sulamak amacıyla sulama kuyusu açtırtmak için çalışmalara başladı. 108 metre derinliğe inildiğinde yer altından sıcak su fışkırmaya başladı. Yer altı suyu çıkarmaya çalışan ekipler suyun fışkırmasını durduramayınca alanı terk etti. Üretici Tuncay, yetkililerden yardım talebinde bulundu. Alaşehir Kaymakamlığı DSİ bölge müdürlüğünden olay yerinin incelenmesini ve suyun kontrol altına alınması istendi. DSİ teknik elemanları kuyu alanında yaptıkları incelemelerde, kuyunun özelliğini kaybettiğini, kuyunun çökme tehlikesi olduğunu ve kapatılması gerektiği yönünde karar verdi. Bunun üzerine kuyuyu kapatma çalışmaları başlatıldı. Teknik ekip yaptıkları çalışma sonunda 97-98 metrelerde fay çatlağı tespit etti. Açılan kuyunun iki metre ilerisinden yeni bir kuyu açarak, 97. metre ve 98. metrenin arasında çatlağa çimento basarak çatlağı kapattı. 15 günlük bir çalışmanın ardından kuyuyu tamamen kapattılar.
Üretici Tuncer Aksakal, bağı sulayabilmek için DSİ’den izin alarak su kuyusu açtırmaya başladığını belirterek "Ekipler 108 metreye indiğinde, birden sıcak su fışkırmaya başladı. Suyun akışını durduramayınca yetkililerden yardım istedim. Kaymakamlık ve belediye kuyunun kapatılması için destek oldu. Kontrolsüz çıkan suyu belediye iş makineleri kanal açarak, Sarıkız deresine akıttı, kapatılma çalışmalarında destek veren kaymakamlık, belediye ve kurumlara teşekkür ediyorum" dedi.
Devlet Su İşleri İzmir 2. Bölge 2. Sondaj Şubesi Müdürlüğü Enjeksiyon Formeni Ergün Çoban ise şunları söyledi:
"Çiftçi Tuncay Aksakal sulama kuyu açtırma çalışması yaptırtmış. 108 metre derinliğe inildiğinde 98 metreden sıcak su dışarıya kaçmış. İlk etapta saniyede 100 litre sıcak su çıkmaya başlıyor sonra bu su azalarak saniyede 30-35 litreye düşmüş. Bize suyun kapatılması yönünde talepte bulunuldu. Biz suyun 2 metre yakınından sondaj kuyusu açarak, çatlağa ulaştık. 101 metre derinliğe inerek, 87 metreden itibaren enjeksiyon çimento bastık. O kademeyi bağladıktan sonra tekrar 69 metreden bir enjeksiyon daha yaparak sıcak suyu kestik. Sonra kuyunun tamamını çimentolayarak kuyuyu tamamen kapattık."
Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin de konu hakkında şunları söyledi:
"Çiftçi vatandaşımız DSİ’den izin alarak kuyu suyu çıkarma çalışması yaparken, maalesef 108 metre derinliğe inildiğinde, 33 derece sıcaklıkta sıcak su çıkmış. Kuyu açan ekip alanı terk ediyor. Kuyu çevre için zararlı bir duruma geldi. Kuyu çökmeye, kontrolden çıkmaya başladı. Zaten istenildiği ölçüye gelinemediği içinde kuyu güvenli ve sağlıklı değildi. Yapılan ölçümde özellikle bor miktarının yüksek çıkması ve tarıma elverişli olmadığı, çevre kirliliğine neden olduğu belirlendi. Tarım arazilerine ciddi manada zarar vereceği tespit edildi. Bunun için sayın valimizin büyük gayretleriyle, belediyemiz ve diğer kurumlarla birlikte çalıştık."
DSİ ekiplerinin teknik çalışmalarıyla kuyunun kapatıldığını anlatan Bilgin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Çevrede bulunan vatandaşlarımızın bağları zarar görmekten kurtuldu. Sondaj kuyusu açmaya çalışan vatandaşımızı da çok büyük bir sıkıntıdan kurtarmış olduk. Kuyunun sağlıklı bir kuyu olmaması nedeniyle, çıkan sıcak suyun seracılık veya termal alanlarda kullanılabileceği yönünde çalışma yapılamadı. Çünkü teknik ekipler tarafından verilen rapor, kuyunun derhal kapatılması yönündeydi. Aksi taktirde kuyuda ve çevrede çökme yaşanabileceği belirtildi. Bunun üzerine kuyunun kısa sürede kapatılmasını sağladık. Sıcak su ileride araştırma yapıldıktan sonra, istenilen şekilde kullanılabilir. Bizim amacımız sıcak suyu kapatmak,değil, tehlikeli olan kuyuyu kapatmak."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.