Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Akdeniz’i Temizleyelim Projesi’ ile çevre temizliği yaptılar

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği işbirliği ile Cunda-Pateriça Bölgesinde çevre temizliği yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2017 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2017 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği işbirliği ile Cunda-Pateriça Bölgesinde çevre temizliği yapıldı.

Çevre temizliğine; Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Genel Koordinatörü Biyolog Nida Yanbollu ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, konsey bünyesindeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinde oluşan 50 kişilik bir çevreci katıldı.

Ayvalık Belediyesi bünyesindeki temizlik araçlarının da hazır bulunduğu çevre temizliğinde, Pateriça bölgesindeki geniş bir alandan yaklaşık iki kamyon dolusu çöp toplandı.

İki saat süren çevre temizliğinin ardından ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’na gelen çevrecilere Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de katıldı.

Meydanda bir açıklama yapan Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Bugün Ayvalık Kent Konseyi olarak İtalyan çevre derneği Legambiente, Ankara’da faliyet gösteren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ve Ayvalık Belediyesi ile işbirliği halinde 22 ülkede eş zamanlı olarak 26-27-28 Mayıs tarihlerinde uygulanan Clean Up The Med projesini uygulamış bulunuyoruz” dedi.

Proje kapsamında geçtiğimiz günlerde Pateriça’da 100 metrelik bir alanda araştırma için Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nden gelen biyologlar tarafından incelemeler ve tespitler yapılarak Legambiente Derneği’ne gönderildiğini hatırlatan Karayelli, “ Bugün ise 70 civarında çocuğumuza konuyla ilgili drama yapılarak eğitim verilecektir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içindeki Ayvalık’ın gözbebeği Cunda’nın Pateriça bölgesinde kıyı temizliği yaparak deniz kirliliğine farkındalık oluşturup dikkat çektik. Doğal Sit alanı içinde bulunup 1.derecede mutlak korunan bu alanı geçtiğimiz günlerde mutlak koruma alanından çıkarıp yapılaşmaya açılabilir hale getirecek öneri planı yapılmıştır. Bizler yaşam kaynağımız olan bu alanlarımızın betona mahkum edilerek yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Denizine de ağacına da suyuna da sahip çıkıyoruz, gelecekte de sahip çıkacağız. Bir kez daha bunu haykırmak için bugün alan olarak Pateriça’yı seçtik” ifadelerini kullandı.

Denizleri ve kıyıları kirletenler arasında birinci sırayı naylon poşetlerin aldığına işaret eden Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Akdeniz’de her bir metrelik sahil şeridi 25 poşetle kirletiliyor. Okyanus ve denizlerde yaklaşık 100 ila 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğü tahmin ediliyor. Buna her yıl 6,5 milyon ton daha ekleniyor. Bu nedenlerle Dünya Çevre gününe yaklaşırken biz buradan Belediye Başkanımızdan ilçemizde naylon poşet kullanımını azaltacak ve giderek kaldıracak uygulamaları aciliyetle talep ediyoruz. Çöplerimizin kumsallara, göl ve dere kenarlarına değil geri dönüşüme gitmesini de sağlıklı işleyen bir proje uygulayarak belediyemiz sağlayacaktır. Ayrıca binlerce metreküp atık su geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediyesi tarafından arıtılmadan denizimize salınarak bakteri yoğunluğunun arttığı hastalık saçan bir ortam oluşturulmuş ve çevre suçu işlenmiştir. Bunun sonucu halk sağlığı tehlikeye girmektedir. Bu su kirliliği yönetmeliğine aykırı bir davranıştır” dedi.

Filiz Karayelli yaptığı açıklamada, “Su kirliliği kontrol yönetmeliğinin ilgili maddelerince, öngörülen derin deniz deşarj edilebilecek maksimum atık su kalite standartları ile aynı yönetmelikte yer alan derin deniz deşarjında uygulanacak kriterlere göre derin deniz deşarjı; alıcı ortamlarda denizin seyreltme ve doğal arıtma süreçlerinden faydalanarak atık suların sahillerden belirli uzaklıklarda deniz dibine boru ve difüzörlerle deşarj edilmesidir. Atık suların derin deniz deşarjı ile alıcı ortamlara doğrudan boşaltımından önce, öngörülen sınır değerlere kadar arıtmayı sağlamak gerekmektedir. Arıtılmadan denize salınan kanalizasyon suları nedeniyle Edremit’ten Sarmısaklı’ya kadar tüm sahil şeridinde bu yaz denize girecek vatandaşlarımızın sağlığı tehlike altında olmakla birlikte çevre kirliliği de söz konusudur.

Kent Konseyi olarak Büyükşehir Belediyesi’nin acilen derin deşarj yanında arıtma tesisini faal duruma getirmesini istiyor ve deşarj edilen su ve çevre ile ilgili olarak yönetmelikler ile belirlenmiş izleme raporlarını da görmek istiyoruz. Projenin bizlere getirilmesinde ve uygulanmasında emeği geçen Bülent Özgen’e ve Ayvalık Belediyesi ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneğine katılan sivil toplum örgütü ve halkımıza teşekkür ederiz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen; Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ile Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli’ye birer plaket verdi.

Etkinlik, 70 civarında çocuğa konuyla ilgili drama eğitimi verilmesiyle sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.