Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cep telefonundan kablolu telefona

Yazının Giriş Tarihi: 25.02.2018 04:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.02.2018 04:40

We Are Social and Hootsuite, dünyadaki cep telefonu ve internet kullanımı ile ilgili haziran 2017 raporuna göre dünya genelinde 5 milyar kişi cep telefonu kullanıyor. Bu da dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 67’sine denk geliyor. Üstelik bu 5 milyar kişinin yaklaşık yüzde 80’i akıllı telefon kullanıyor.

Cep telefonları ile GSM şebekesi üzerinden iletişim 90'lı yıllarda gerçekleşti ancak teknolojinin standartları 80'li yılların başında şekillenmeye başladı. Türkiye’de cep telefonu devrinin başlamasının üzerinden 24 yıl geçti. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 23 Şubat 1994’te cep telefonuyla ilk konuşmayı yaparak, GSM dönemini başlattı. Bu gün 80 milyonluk Türkiye'de 73 milyon telefon abonesi var.

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM dediğimiz Türkçeye ise "küresel mobil iletişim sistemi" olarak çevirebileceğimiz teknoloji için ilk adım 1982 yılında atıldı. Avrupa Birliği devlet başkanları GSM projesini onayladı ve 900 Mhz frekansının mobil iletişim için kullanılması kararını aldılar. Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya, araştırma ve geliştirme çalışmaları için işbirliği anlaşması imzaladı. ABD ve Japonya bu gelişmeleri uzaktan takip ederken diğer taraftan kendi mobil teknolojilerini geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyorlardı.

1988 yılında AB tarafından GSM altyapısının özellikleri detaylı olarak belirlendi ve operatörler için ihale şartnamesi oluşturuldu. Aynı yıl 10 GSM operatörü ile anlaşma imzalandı. 1990 yılında İngiltere'nin önerisi ile 1800 Mhz frekansının da GSM şebekelerine adapte edilmesine karar verildi. Artık mobil iletişim için standartlar belirlenmiş ve geriye buna uygun cep telefonlarının ve baz istasyonlarının geliştirilmesi kalmıştı.

20 sene önce, 1 temmuz 1991 tarihinde Finlandiya Başbakanı Harri Holkeri, Nokia tarafından sağlanan ekipmanlarla ilk GSM görüşmesini yerel GSM operatörü Radiolinja üzerinden gerçekleştirdi. Motorola'nın cep telefonu bölümünün başında yer alan Martin Cooper'ın 3 Nisan 1973 tarihinde 1 kilo 133 gram ağırlığındaki telefon ile yaptığı görüşme ilk cep telefonu görüşmesi olarak kayıtlara geçtiğinde GSM gibi mobil iletişim konusunda bir standart henüz yoktu. AB'nin GSM standartlarına en sert muhalif olan ülkeler ise Japonya ve Güney Kore oldu. Japonya ve Güney Kore GSM standartlarını kabul etmedi ve kendi standartlarını belirleyip kendi mobil şebekesini kurdu. Bugün Japonya ve Güney Kore'ye gittiğinizde GSM telefonlarını kullanmakta yaşanılan sorunların sebebi zamanında yaşanılan teknolojik rekabetten başka bir şey değildir.

CEP'TE AKILLI DÖNÜŞÜM

Yetenekleri hızla gelişen akıllı telefonlar ile tüm dijital hayatımızı idame ettirebiliyoruz. 2G ile başlayan sayısal veri akışı, geniş bant veri transferine izin veren 3G ile devam ederken, LTE yani 4G ile birlikte devam ediyor, telefon üreten firmalara bir uyarım var şarjı güne yetmeyen akıllı telefonların adını şarj aletini devamlı yanımızda bulundurmak zorunda olduğumuz için artık kablolu telefon olarak adlandıracağımızı buradan beyan ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.