Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çarşı nefes alacak

Yazının Giriş Tarihi: 17.01.2019 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2019 00:05

Türkiye’nin en eski ve modern çarşısı olmasına rağmen ekonomik hayatı nedeniyle eleştiri kaynağı olan Bursa’nın Kapalıçarşısı ile çevresindeki Hanlar Bölgesi için yepyeni proje ve planlama çalışması yapılıyor.

Müjdeyi Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş verdi. Aslında, çok değil, bundan 12 yıl önce bizler bu projeyi dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı rahmetli Hikmet Şahin’den dinlemiştik. “Bursa için hayalim var” diyerek söze başlayıp, Hanlar Bölgesi ve Çevresi’nin kamulaştırılması ve yeniden düzenleme ile bölgenin sosyal donatı alanı ihtiyaçlarının çözümlenmesine yönelik bir çalışma idi bu.

Aradan 12 yıl geçti. Bu kez aynı projeyi Alinur Aktaş dillendirmeye başladı. Aktaş ile Hikmet Şahin arasında bir halef- selef ilişkisi var. Hikmet Şahin, İnegöl Belediye Başkanı iken 2004 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmuş ve seçimleri kazanmıştı. Şahin’in yerine ise İnegöl Belediye Başkanlığı için Alinur Aktaş aday gösterilmiş ve seçimleri kazanmıştı. Hikmet Şahin 2009 yılında Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devir etti. Alinur Aktaş ise üç dönem süreyle İnegöl Belediye Başkanlığı görevine devam etti. Aktaş, daha sonra Bursa’ya Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Şimdi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve yeni dönemde AK Parti'nin adayı olan Alinur Aktaş, Büyükşehir Eski Başkanları'ndan merhum Hikmet Şahin'in hayali olan Hanlar Bölgesi projesini hayata geçirmek için kolları sıvadı. Peki, bu konuda neler düşünülüyor? Neler projelendirildi?

Hanları çevreleyen ve tarihi niteliği olmayan binalar kamulaştırılacak, Bölgeye yeraltı otoparkı yapılarak, restorasyon ve modernizasyon çalışmasıyla Hanlar Bölgesi 24 saat yeni çekim noktasına dönüştürülecek. Böylece, Bursa’da belki de son 50 yıldır en büyük tartışma konusu olan, Kapalıçarşı’nın AVM’ler ile rekabet edebilme veya edememe konusundaki sorunlarının da bazılarının çözüme kavuşturulması sağlanmış olacak.
Başkan Alinur Aktaş, İhlas Haber Ajansı Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ederek seçim öncesi yeni projelerini paylaştı. İHA’da bu açıklamaları haber yaptı. Bizlere duyurdu.
Bursa'nın yeni dönemde turizm konusunda büyük atılım yapacağını ifade eden Başkan Alinur Aktaş, şehrin elinde Tarihi Hanlar ve Çarşılar gibi önemli bir değer olduğunu, bunun bazı kamulaştırmalar, restorasyon ve modernizasyonlarla cazibe merkezi haline geleceğini kaydetti.
Hanlar Bölgesi'nin yapılacak düzenlemelerle gece de ziyarete açılacağını ifade eden Başkan Aktaş, "Bursa'nın asıl ıskaladığı önemli değerlerinden bir tanesi turizm. Bizim turizm adaları oluşturmamız gerekiyor. Bunun en güzel noktası Hanlar Bölgesi. Hanlar Bölgesi'ni etrafı sarılıp sarmalanmış değerli bir maden olarak görüyorum. Bizim bu bölgeyi ortaya çıkarmamız gerekiyor. Burasının tam bir çekim merkezi haline dönüşmesi gerekiyor. Hanlar bölgesini inşallah yapacağımız kamulaştırmalarla ortaya çıkartıp, gece de yaşayan bir bölgeye dönüştürmemiz gerekiyor. Bölgeye otopark, aydınlatma, görünürlük, bir miktar restorasyon ve modernizasyon çalışmasıyla hanlar bölgesini çekim noktasına dönüştüreceğiz. Bu bölgede 14-15 tane hanımız var, bunlar iç içe girmiş durumda. Bölgenin batıya bakan yüzünde başta merkez bankası olmak üzere bunların buradan uzaklaştırılması lazım. Takas ve farklı formüllerle bu bölgeye gireceğiz. Ben bu projeyi tüm Bursa'yı ilgilendiren proje olarak görüyorum. Etrafının açılması ve otoparklarla donatılması insanların rahat ve sağlıklı bir şekilde bu bölgeye gelmelerini sağlayacağız" diye konuştu.
Başkan Aktaş, turizm atağı kapsamında bütün müzeleri şehrin batısında toplamayı amaçladıklarını da belirterek, "Büyükşehir Belediyesi olarak bizim 17-18 müzemiz var hepsi değerli ve kıymetli. Ancak otobüs yanaşacak durumda değiller. Araç bile yanaşamıyor insanlar bilmiyor. İnsanları bu kadar yormaya zahmet vermeye gerek yok. Panorama 1326 Müzesi çok değerli bir hizmet. Ben Mustafa Dündar, başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Şehrin batısında yeni mekanla, bütün müzeleri bir araya topladığımızda gerçek manada bu bölgenin daha da değer kazanacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Mahalli seçimler öncesinde Bursa adına projeler üreten adayların böylesine önemli projelerle ilgili yaptığı, yapacağı her türlü paylaşımı bende sizlere köşemden aktaracağım. Ülkemizin kanayan bir yarası haline gelen AVM’ler ile çarşı esnafının rekabet edebilmesine de ön ayak olacak olan, turizm açısından da Bursa’nın değerlerini ülkemize ve dünya tarihine taşıyacak olan bu projeyi önemsiyorum.

Madem ki, Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasının turizme fayda sağlamadığını, ekonomiye katkı getirmediğini öne sürüp eleştirilerde bulunuyoruz, bu eleştiriler üzerine geliştirilen böylesine bir güzel proje ve olumlu adımların atılmasına da destek olmalıyız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.