Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çarpıntı

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2019 00:00

Sadece bir yumruk büyüklüğünde olduğuna bakmadan günde ortalama 100 bin kez çarpan ve tam 7 200 ton kanı vücudumuza pompalayan kalbimiz bu zorlu görevini o kadar sessiz sedasız yapar ki, varlığını genellikle fark edemeyiz bile. Arada bir hızlanırsa, yavaşlarsa ya da teklerse ancak o zaman bir kalbimiz olduğunu hatırlarız. İşte bu hisse çarpıntı diyoruz.

            Göğüste, boyunda veya boğazda hissedilebilen bu duygu hemen kalple ilgili bir problemi düşündürse de altta yatan neden genellikle kalp dışı bir nedendir. Önce kalp dışı nedenleri sonra da kalp ile ilgili nedenleri özetlemek istiyorum.

            Çarpıntının kalp dışı nedenleri :

Ruhsal sıkıntı, kaygı veya aşırı heyecan. Aşırı fiziksel egzersiz. Çay, kahve, alkol. Tiroid bezinin aşırı çalışması. Kan şekerinin düşmesi. Tansiyonun düşmesi. Su kaybı. Adet dönemi, gebelik ve menopoz dönemindeki hormonal değişiklikler. Tiroid bezi tembelliği için kullanılan ilaç dozunun fazla gelmesi. Soğuk algınlığı ve astım için kullanılan bazı ilaçlar. Kanda özellikle Sodyum ve Potasyum isimli elektrolitlerin normal aralığın dışına çıkması. Ağır ve aşırı miktarda yemek. Kokain ve amfetamin gibi maddeler.

            Çarpıntının nedeni bir kalp hastalığı da olabilir :

Kalp krizi. Kalp yetmezliği. Kalp kapak hastalığı. Kalp kası hastalığı.

            Kalp damar hastalıkları için risk oluşturan bazı durumlar vardır. Bunlara risk faktörleri denir. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, hareketsizlik, şişmanlık, insülin direnci, sigara, yaş, aile öyküsü, ağır ruhsal stresler, cinsiyet, kanda LDL'nin yüksek, HDL'nin düşük olması başlıca risk faktörleridir. Damar sertliği erkeklerde daha sık görülürken menopoz sonrasında her iki cinste eşitlenir.

            Risk faktörlerine sahip olan kişilerde çarpıntı olduğunda kalp dışı nedenlerin yanı sıra kalbe ait nedenler de akla gelmelidir.

            Çarpıntının yanı sıra nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve bayılma gibi belirtilerden biri veya bir kaçı varsa acil bir problem var demektir. Bu durumda derhal 112 aranmalı ve belirlenen en yakın sağlık kuruluşuna ulaşılmalıdır.

            Özetle belirtmek isterim ki, çarpıntı çok basit nedenlerle olabildiği gibi, kalp dışı veya kalbe ait pek çok neden de bağlı olabilir.

            Selam ve saygılarımla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.